Prelevare multi-organ si multi-tesut realizata in premiera la Spitalul Militar Central din Bucuresti

0
250

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) din Bucuresti a realizat cu succes, in data de 8 decembrie 2015, prima prelevare multi-organ si multi-tesut din istoria institutiei, de la un pacient declarat in moarte cerebrala, potrivit unui comunicat de presa emis de institutie.

„Prelevarea s-a realizat, dupa obtinerea acceptului familiei, de la un pacient, in varsta de 55 de ani, la care a fost formulat, in cursul zilei de luni, diagnosticul de moarte cerebrala. in acest context, coordonarea regionala si, ulterior, nationala din cadrul Agentiei Nationale de Transplant a fost informata asupra cazulului medical, ca potential donator, de catre locotenent colonel medic dr. Narcis Tanase, medic primar ATI – coordonator intraspitalicesc de transplant. Ulterior acestui demers, colonel medic dr. Ene Laurentiu, seful Sectiei ATI, responsabil cu declararea mortii cerebrale, a asigurat mentinerea corpului, in parametrii biologici si fiziologici optimi pentru realizarea prelevarii”, se arata in comunicatul de presa emis de Biroul Comunicare si Relatii Publice al SUUMC.

La prelevarea multi-organ si multi-tesut au participat echipele medicale specializate de la Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi si ficat), iar pentru recoltarea de tesut osos, tendinos si cartilagii, medicii SUUMC au intrat, in echipe mixte, cu cei din Spitalul Clinic Colentina. Recoltarea de cornee si de piele a fost realizata de echipe proprii ale SUUMC, incadrate cu specialisti din Sectia Clinica de Oftalmologie si Sectia Chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva. O parte din tesuturile recoltate au fost trimise, spre conservare si, ulterior, ultilizare, catre bancile acreditate de catre Agentia Nationala de Transplant, se mai arata in documentul citat.

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” este singura institutie medicala din reteaua Ministerului Apararii Nationale care poate desfasura activitati de prelevare si transplant tesut osos, tendinos si cartilagii, dar si prelevare organe, tesuturi si celule, umane, in scop terapeutic.

Articolul precedentHipertrigliceridemia familiala, o afectiune ce pune probleme specialistilor in abordarea tratamentului
Articolul următorSNMF si FNPMF, ingrijorate din cauza datelor aparute in Proiectul de Buget pe 2015