Hipertrigliceridemia familiala, o afectiune ce pune probleme specialistilor in abordarea tratamentului

0
165

Monitorizarea nivelului trigliceridelor din sange este la fel de importanta precum cea a colesterolului sau a tensiunii arteriale. Trigliceridele sunt grasimi sintetizate de ficat si apoi depozitate in tesuturi pentru a asigura energia necesara organismului intre mese. Cresterea nivelului acestora determina aparitia hipertrigliceridemiei.

„Daca despre colesterol populatia este avizata de ani de zile, importanta trigliceridelor poate nu este atat de evidenta si de cunoscuta. Sigur, primul pas este o analiza de rutina pe care ar trebui sa o faca orice adult, imediat dupa varsta de 18 ani. Iar daca exista un istoric familial, atunci deja trebuie sa ne gandim la copii de la varste mici si o avertizare in acest sens nu poate decat sa grabeasca momentul diagnosticului si al interventiei terapeutice”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro sef lucr. dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane de Educatie in Diabet.

Cresterea trigliceridelor este exarcerbata de diabetul zaharat necontrolat, de obezitate si de obiceiurile sedentare. in ceea ce priveste insa hipertrigliceridemia familiala, in aceste cazuri este angajat un defect genetic, rudele pacientilor avand de asemenea un nivel crescut de trigliceride.

Articolul precedentRomania, pe primul loc in Uniunea Europeana privind incidenta tuberculozei
Articolul următorPrelevare multi-organ si multi-tesut realizata in premiera la Spitalul Militar Central din Bucuresti