Precizia țintei se îmbunătățește semnificativ cu ajutorul combinației dispozitiv de dirijare laser în timpul procedurilor CT

0
138

După ce anterior se demonstrase că ghidarea cu laser îmbunătățește plasarea acului în timpul intervențiilor percutanate, procedură care vine însă cu anumite dezavantaje, utilizarea unui dispozitiv de vizare în combinație cu ghidarea laser în timpul procedurilor CT intervenționale poate crește precizia țintirii.

Chiar și cu ghidaj laser, acele trebuie introduse manual și trebuie să fie iluminate continuu pentru a împiedica clinicienii să-și piardă semnul iar dacă un ac nu este susținut corespunzător, traseul său ar putea să devieze în timpul scanărilor de verificare, ceea ce duce la necesitatea unor secvențe suplimentare și a expunerii la radiații – au explicat recent experții implicați într-un nou studiu publicat în Academic Radiology, citat de HealthImaging.

O potențială soluție

Un dispozitiv de țintire prezintă o potențială soluție pentru scenariu, a sugerat autorul noului studiu, dr. Reto Bale, de la Departamentul de Radiologie a Universității de Medicină Innsbruck din Austria.

„Suportul suplimentar ar putea fi furnizat de un dispozitiv de direcție rigid pentru a menține poziția stabilă a acului în cadrul fasciculului laser. În plus, un suport de ac deja aliniat la țintă permite introducerea acului la o viteză mai mare, ceea ce poate îmbunătăți precizia poziției și poate reduce deteriorarea țesuturilor”, au explicat coautorii cercetării.

Specialiștii au testat recent eficacitatea folosind un dispozitiv de ochire Atlas

Potrivit surselor amintite, echipa a comparat acuratețea dispozitivului prin efectuarea de proceduri cu și fără utilizarea suportului de direcționare în timpul a 600 puncții ghidate de CT pe un manechin de plexiglas; specialiștii au achiziționat seturi de date CT de planificare cu grosimea feliei de 1,25, 2,5 și 5 mm pentru a evalua acuratețea acului și modul în care utilizarea dispozitivului a afectat timpii de procedură iar distanțele euclidiene (ED) și normale (ND) au fost calculate la punctul țintă.

Cu dispozitivul, ND mediu la țintă pentru grosimea feliei de 1,25, 2,5 și 5 mm a fost de 1,76 mm, 2,09 mm și 1,93 mm; comparativ, rezultatele inserției cu mână liberă au fost de 2,55 mm, 2,7 mm și 2,31 mm. Atât pentru ED, cât și pentru ND, precizia a fost îmbunătățită semnificativ cu dispozitivul la o grosime a feliei de 1,25 mm și 2,5 mm.

Concluziile studiului

Utilizarea dispozitivului amintit a reușit o ușoară creștere a duratei procedurii, crescând de la 24,8 minute fără el la 29,8 minute cu acesta; pentru că dispozitivele de țintire stabilizează acele, acestea ar putea fi deosebit de benefice în atingerea leziunilor superficiale sau osoase și ar putea fi, de asemenea, utile în țintirea leziunilor profunde, au sugerat autorii.

Echipa a remarcat că rezultatele lor „indică o superioritate clară, semnificativă din punct de vedere statistic” în acuratețea utilizării unui dispozitiv de țintire, adăugând că ar trebui să fie fezabil din punct de vedere tehnic prin intermediul sistemelor de ghidare laser deja în uz clinic – menționează publicația amintită.

Articolul precedentConcluzii îngrijorătoare referitoare la consecințele fumatului de marijuana asupra plămânilor
Articolul următorEroare de diagnostic în cancerul pulmonar utilizând doar radiografia toracică standard