Concluzii îngrijorătoare referitoare la consecințele fumatului de marijuana asupra plămânilor

0
515
captura YT

Specialiștii atrag atenția că, pe măsură ce consumul de marijuana continuă să ia amploare în întreaga lume, este necesară înțelegerea implicațiilor și riscurilor asupra sănătății, în special asupra plămânilor fumătorilor.

Iar cele mai noi descoperiri nu ar putea să-i liniștească pe consumatori, conform unui nou studiu publicat în Radiology, în care a fost a analizat impactul potențial pe care consumul de marijuana îl are asupra plămânilor, analizând și comparând imaginile toracice ale fumătorilor de cannabis cu cele ale nefumătorilor și ale celor care fumează doar tutun.

De menționat că studiile menționate nu au putut trage concluzii clare și definitorii cu privire la asocierile dintre afecțiunile respiratorii și fumatul de marijuana însă deschid calea unor cercetări și prudențe referitoare la acest subiect: autorii au recunoscut dimensiunea mică a eșantionului ca pe o limitare a cercetării lor dar au încurajat studiul continuu al impactului consumului de cannabis.

Creșterea inflamației căilor respiratorii și a emfizemului la fumătorii de cannabis

Astfel, la imagistica, experții au observat mai multe manifestări imagistice la fumătorii de marijuana, inclusiv creșterea inflamației căilor respiratorii și a emfizemului, în comparație cu celelalte două grupuri – relatează HealthImaging.

Autorul corespondent al lucrării, dr. Luke Murtha, de la Departamentul de Radiologie din Campusul General al Spitalului Ottawa din Canada, și colegii săi au remarcat că mai multe studii anterioare au examinat efectele consumului de marijuana asupra plămânilor prin testele funcției pulmonare, dar că doar două alte studii au folosit imagistica toracică în acest context.

Ginecomastia, îngroșarea bronșică, bronșiectazia și impactul mucoid, mai mari la fumătorii de marijuana

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat examenele CT toracice de la trei grupuri separate – fumători de marijuana (56), fumători numai de tutun (33) și nefumători (57). Rate mai mari de emfizem (emfizem paraseptal, în special) au fost observate la fumătorii de marijuana în comparație cu nefumătorii și la fumătorii de tutun de vârstă egală; ginecomastia, îngroșarea bronșică, bronșiectazia și impactul mucoid au fost, de asemenea, mai mari la fumătorii de marijuana decât la celelalte grupuri.

Cercetătorii au remarcat că aceste schimbări ar putea fi atribuite modului în care este consumată marijuana în comparație cu țigările din tutun, observând că fumatul de marijuana implică de obicei o „inhalare completă cu o manevră Valsalva susținută”, care ar putea „conduce la microbarotraumă și spațiu aerian periferic. modificări, cum ar fi bulele apicale.

Potrivit sursei citate, în acest mod s-ar putea explica de ce emfizemul paraseptal a fost modelul dominant observat la fumătorii de marijuana, în timp ce emfizemul centrilobular a fost cel mai frecvent în rândul fumătorilor doae de tutun.

„Acest lucru poate reprezenta o etapă anterioară a formării bulei apicale raportată la fumătorii de marijuana și poate explica absența modificărilor tipice ale testului funcției pulmonare ale bolii pulmonare obstructive cronice la aceștia”, au explicat autorii.

Articolul precedentSoluție pentru tratarea superbacteriilor: Medicamentele pe bază de aur
Articolul următorPrecizia țintei se îmbunătățește semnificativ cu ajutorul combinației dispozitiv de dirijare laser în timpul procedurilor CT