Posibile solutii la problemele pacientilor cu cancer din Romania, discutate la Conferinta Nationala a FABC

0
54

Problemele cu care se confrunta pacientii cu cancer in Romania nu sunt deloc noi si nici putine. De la accesul la medicamentele necesare, la procesul de diagnostic sau monitorizarea evolutiei sub tratament, provocarile carora trebuie sa le faca fata pacientii romani au fost discutate in cadrul Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), in incercarea de a gasi solutii eficiente si durabile.

Recentul anunt al Ministerului Sanatatii cu privire la amanarea aplicarii Ordinului 75/2009, ce vizeaza recalcularea preturilor la medicamente, pana in noiembrie, genereaza ingrijorare pentru pacienti, spun reprezentantii FABC. Asta din cauza ca si mai multe medicamente ar disparea din piata, fata de cele deja preconizate.

„Ieri am aflat cu stupoare ca Ministrul Sanatatii a amanat Ordinul 75 pana in noiembrie, lucru care ne ingrijoreaza pentru ca in noiembrie va fi ca o avalansa care ne va ingropa, daca el va fi aplicat. Din cauza ca vor disparea si mai multe medicamente de pe piata. Aceasta tergiversare a luarii unei hotarari denota o slabiciune a Ministerului Sanatatii si inclusiv a Guvernului Romaniei. Aceasta amanare pe noi ne ingrijoreaza, nu ne avantajeaza cu nimic. Dimpotriva! Va fi avalansa care ne va acoperi.”, a explicat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) in cadrul Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, desfasurate in perioada 23-26 iunie 2016, la Poiana Brasov.

O alta problema ridicata de catre reprezentantii pacientilor cu cancer o reprezinta intarzierea procesului de diagnostic, ca urmare a fondurilor insuficiente.

„Lipsa fondurilor determina intarzirea accesului gratuit la investigatii pana la 4 luni, iar unii dintre pacienti nici nu mai prind aceste investigatii pentru stabilirea liniei terapeutice bazata pe dovezi deoarece decedeaza. intreruperea tratamentelor in desfasurarea generata de o politica proasta a preturilor si a exporturilor paralele va determina in cel mai scurt timp ca pacientii si FABC sa faca plangere penala impotriva MS responsabil pentru asigurarea continuitatii acestor tratamente. intreruperea unui tratament duce la recidiva. in loc de tratament dam transparenta pacientilor. Sunt probleme cu 14 medicamente din hemato-oncologie. Acest lucru nu este ieri de azi, le semnalez. inca de anul trecut au inceput sa dispara, dupa ce acel ordin 75 a inceput sa isi arate efectele dezastruoase fata de noi. Am depus memorii. De luni de zile pacientii hematologici sunt cu tratamente oprite. Medicii nu stiu ce sa mai faca. Unii si-au dat demisia din comisii.”, a subliniat Cezar Irimia.

in acest sens, reprezentantii FABC au precizat ca din cauza lipsei unor raspunsuri din partea Ministerului Sanatatii sau a altor institutii cu rol decizional, se au in vedere si actiuni in justitie pentru aceste institutii.

„Anul acesta am depus nenumarate memorii la Ministerul Sanatatii atat din partea Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, cat si din partea Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. Au trecut cel putin 30 de zile de cateva ori. Exact cum se intampla si cu aplicarea directivei 89. Cele 180 de zile ajung la 300 de zile si nu raspunde nimeni. De aceea actiunile noastre de acum incolo vor fi concertate si radicale pentru ca nu se mai poate. Ne suna pacientii, ne intreaba <<Voi ce faceti? Ne reprezentati sau nu?. Noi mergem inainte si dam in judecata.>> Normal ca ii sustinem. Normal ca suntem langa ei si normal ca vom actiona in judecata. De aceea ne-am organizat. (…) de 4 ani de zile, alaturi de noi e dr. Geanta si am incercat sa abordam teme de interes al pacientilor, cu medicina personalizata, cu tratamente tintite, cu imuno-oncologie. Deci degeaba suntem noi informati, pentru ca nu avem acces. Am sesizat Ministerul Sanatatii de lipsa de medicamente. Pe mai multe patologii. Nu numai pe oncologie. Am sesizat lipsa protocoalelor pentru medicamentele noi (…) Degeaba avem medicamentul acceptat, inclus pe lista, daca n-are cine sa scrie protocoalele. Asa motiveaza ei. De fapt, protocoalele pot fi scrise de societatile de specialitate, de profil. Sau sunt protocoale europene.”, a precizat Cezar Irimia.

Consecintele expirarii contractelor cost-volum in toamna au fost un al punct dezbatut in cadrul conferintei, reprezentantii pacientilor cu cancer atragand atentia ca intreruperea tratamentului, ca urmare a expirarii acestor contracte, poate avea consectine foarte grave asupra bolnavilor.

„Undeva in octombrie-noiembrie vor expira actualele contracte cost-volum. Unele medicamente care se prescriu bolnavilor de cancer zi de zi. Legislatia actuala deficitara nu prevede ce se intampla. Expira contractul in noiembrie, in momentul acela producatorul nemaiavand contract nu mai poate sa livreze medicamentul. Ce faci cu pacientul? Care trebuie sa ia medicamentul cinci ani de acum incolo? Nimeni nu raspunde la treaba asta! Ieri, doctorii care au avut prezentari au spus foarte clar ca intreruperea unui tratament cu un astfel de medicament imunologic poate sa aiba efecte poate mai grave decat daca n-ar fi luat medicamentul respectiv. Deci intreruperea tratamentului este o chestiune destul de grava. si mai ales, nu poti sa-l inlocuiesti cu un alt medicament, cu o alta firma care incheie alt contract cost-volum din noiembrie incolo cu Casa. Nu spune nimeni nimic pe acest aspect in actuala reglementare. Contractul spune ca expira dupa un an. si punct. (…) Reincepem procesele. Pacientul poate face plangere, noi ii putem sprijini.”, a explicat Dan Cimpoieru, avocat FABC.

Printre alte probleme discutate la conferinta a fost si lipsa accesului la investigatii si tratamente inovatoare. Daca in perioada 2008 – 2015, Comisia Europeana a aprobat 62 de medicamente originale impotriva cancerului,dintre acestea doar sapte se regasesc in acest moment pe lista medicamentelor compensate din Romania.

„Pentru cancer, FDA (Food and Drug Administration, n.r.) a aprobat 62 de medicamente (intre anii 2008-2015, n.r.). Cate sunt compensate pentru pacientii romani? sapte. Din 62 de medicamente. Cu cinci ani in urma, supravietuirea unui pacient cu melanom malign metastazat nerezecabil, oriunde in lume, nu doar in Romania, era estimata la trei-patru luni de la momentul diagnosticului. Acum, in conditiile accesului la aceste tratamente noi, un pacient cu aceasta forma avansata de cancer poate trai cativa ani, in literatura de specialitate fiind descrise supravietuiri chiar de 10 ani. Vorbim de melanom malign nerezecabil. Nu vorbim de stadiul I sau II. Vorbim de vindecare. si atunci, mesajul unu: <<Oncologia nu este ca oricare alta disciplina. Trebuie acordata o atentie speciala.>> si doi: <<Fiecare dintre noi are un exemplu de pacient care nu are acces la diagnostic, la terapie, ce fel de terapie trebuie. intre ceea ce ofera statul si ce se poate oferi unui pacient cu cancer e o distanta foarte mare.>>”, a declarat dr. Marius Geanta, presedinte Centrul pentru Inovatie in Medicina.

Implicarea Ministerului Sanatatii in solutionarea acestor probleme – de la deficitul de medici oncologi, incepand cu cresterea locurilor la rezidentiat pentru specializarea oncologica si pana la masuri practice pentru imbunatatirea accesului pacientului oncologic la diagnostic, tratament si monitorizare este foarte importanta, subliniaza dr. Adriana Melnic, Director Executiv Societatea Romana de Cancer.

„Avem nevoie de Ministerul Sanatatii. Cresterea locurilor la rezidentiat. E in noiembrie. Ar fi trebuit sa afiseze cate locuri si cate posturi ofera. E nevoie si de masuri. (…) trebuie incepute demersurile. Deja vorbim de mult timp. Noi (medicii, n.r.) aflam ca termenul a fost ieri. Pacientii nu au timp. Pacientii nu-si permit sa amane. (…) noi (Romania, n.r.) suntem o tara care a investit 0 lei in preventie. Trebuie lucrat la toate palierele.”, a explicat Dr. Adriana Melnic, care a punctat nevoia implementarii Planului National Multianual Integrat de Control al Cancerului 2016-2020 din Romania, in acest context.

Articolul precedentNoutatile in lupta impotriva cancerului, dezbatute la Conferinta Nationala FABC:
Articolul următorDr. Florian Nicula: Sistemul sanitar trebuie sa inteleaga ca trebuie sa mearga catre populatie