Dr. Florian Nicula: Sistemul sanitar trebuie sa inteleaga ca trebuie sa mearga catre populatie

0
371

Desi Programul de screening pentru cancerul de col uterin a fost demarat de Ministerul Sanatatii in luna august a anului 2012, propunandu-si sa asigure o rata de acoperire de minimum 80% a femeilor din populatia tinta eligibila asigurata si neasigurata, pana in prezent numarul femeilor testate este cu mult sub pragul stabilit. Mai exact, vorbim de o rata a acoperirii de aproximativ 10% la nivel national, potrivit specialistilor.

in vederea cresterii numarului femeilor supuse screening-ului, dr. Florian Nicula, medic coordonator programe de prevenire si control cancer in cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca, a mentionat ca toata atentia trebuie sa se indrepte spre populatie si sa se actioneze direct catre aceasta prin intermediul unor echipe medicale mobile de testare. in Regiunea N-V, datorita studiului pilot de screening impotriva cancerului de col uterin, in 10 ani, una din doua femei a fost testata. Asadar se poate vorbi de o rata de acoperire in aceasta regiune de 50%, potrivit specialistului. in prezent, se deruleaza un alt proiect de screening care vizeaza in special femeile din mediile defavorizate.

„Am reusit prin ultimul proiect pe care il avem, cel din fonduri norvegiene, sa testam 10 mii de femei, numai din populatie defavorizata. Suntem in continua miscare, unitatile mobile pleaca saptamanal in toata tara, ma refer la unitatile achizitionate prin aceste proiecte de fonduri europene. Şi sunt extrem de eficiente. La Targu Jiu, de exemplu, am avut recorduri de recoltare de 193 de femei pe zi, (…) ceea ce demonstreaza clar setea si necesarul acestor tipuri de activitati. Aici trebuie sa ajungem. Sistemul sanitar trebuie sa inteleaga ca trebuie sa mearga catre populatie, sa disemineze centre ambulatorii. Nu concentram totul aici, in spitale. Toate eforturile incarca spitalul si financiar. Spitalele sunt deja devenite si azile pentru pacientii incurabili, neavand o infrastructura de paliatie si o asistenta sociala corespunzatoare pentru pacientul de cancer dupa externarea din spital. (…) Trebuie sa mergem catre populatie cu testele preventive, cu informarea, cu paliatia, cu asistenta sociala, cu psiho-oncologia. Toate sunt concepte pe care trebuie sa le intelegem. Dar este important sa incepem sa le si finantam mai consistent”, a declarat dr. Florian Nicula entru www.sanatateatv.ro.

Articolul precedentPosibile solutii la problemele pacientilor cu cancer din Romania, discutate la Conferinta Nationala a FABC
Articolul următorMS a eliberat 32 de recomandari pentru spitalele care vor sa se afilieze Retelelor Europene de Referinta pentru Boli Rare