ARPIM: Peste 77 milioane de euro s-au investit, in 2014, in activitatile de cercetare si dezvoltare a medicamentelor inovatoare

0
158

Producatorii de medicamente originale prezenti pe piata romaneasca au investit 77,1 milioane de euro in anul 2014 in Romania, potrivit studiului privind impactul industriei de medicamente inovatoare in tara noastra, realizat de catre PwC Romania pentru Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Majoritatea investitiilor industriei farmaceutice s-a derulat in activitati de cercetare si dezvoltare in medicina si in proiecte derulate in sprijinul pacientilor si al comunitatii medicale, se arata intr-un comunicat de presa al ARPIM.

„in anul 2014, din totalul de 77,1 milioane de euro investiti in Romania, 30,8 milioane au fost alocati desfasurarii studiilor clinice in arii terapeutice precum hematologie, oncologie, cardiologie, boli infectioase sau neurologie. in acest context, investitiile industriei farmaceutice la capitolul inovatiei in Romania, dincolo de cifre, s-au dovedit a fi salvatoare de vieti pentru pacienti. Prin studii clinice, acestia au acces la medicamente inovatoare si au primit astfel o noua sansa in lupta cu boala”, a precizat Calin Galaseanu, presedintele ARPIM.

in anul 2014, industria producatoare de medicamente a contribuit direct si indirect cu 911 milioane de euro la PIB-ul tarii, mai arata studiul. in plus, contributii directe in valoare de 313 milioane de euro in taxe si impozite – dintre care 240 milioane de euro prin plata suprataxei clawback au ajuns la bugetul statului.

La nivel social, impactul industriei producatorilor de medicamente inovatoare s-a tradus prin crearea a 16.700 de locuri de munca -atat direct, cat si indirect in cadrul acestor companii, se mai arata in comunicatul de presa.

„Companiile producatoare de medicamente originale creeaza locuri de munca, platesc taxe si impozite, au un impact concret, cuantificabil la nivel social si economic. Prioritar insa, membrii ARPIM raspund misiunii de a creste accesul pacientilor la inovatie. Investesc constant in cercetare si dezvoltare in Romania si sprijina demersurile comunitatilor de pacienti in directia informarii si educarii medicale”, a adaugat Calin Galaseanu.

Peste 200.000 de pacienti au beneficiat de cele 110 campanii de preventie, testare si monitorizare sustinute de ARPIM, potrivit aceluiasi comunicat de presa.

Studiul „Impactul industriei producatoare de medicamente inovatoare in Romania” are la baza datele furnizate din 80% dintre companiile membre ARPIM pentru anul 2015.

Articolul precedentNoutatile in lupta impotriva cancerului, dezbatute la Conferinta Nationala FABC:
Articolul următorDr. Florian Nicula: Sistemul sanitar trebuie sa inteleaga ca trebuie sa mearga catre populatie