Recomandari pentru persoanele cu boli cardiace, in perioada caniculei

0
262

Canicula afecteaza indeosebi persoanele cu boli cardiovasculare, desi nici pentru ceilalti, temperaturile ridicate nu sunt usor de suportat. Pentru ca organismul sa-si mentina o temperatura constanta, acesta trece prin diverse mecanisme de termoreglare in care sunt implicate toate organele si tesuturile. Acest fapt solicita foarte mult sistemul cardiovascular.

„Organismul nostru se simte confortabil la o temperatura de 20-27 de grade, cu o umiditate relativa de 35-60%. Cand temperaturile cresc, corpul uman se simte stresat, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Fluxul sanguin este directionat catre piele, apare o vasodilatatie, iar prin aceasta, o crestere a transpiratiei. Atunci cand organismul este tanar, sanatos, aceste fenomene se petrec fara probleme. Pe de alta parte, cand o persoana are anumite patologii preexistente, precum: hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, diverse aritmii, are patologie pulmonara, atunci sigur ca aceste fenomene de termoreglare devin mai dificile pentru organismul nostru si apare supraincalzirea.”, explica dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog intr-un comunicat de presa.

De asemenea, in perioada caniculara este afectat si sistemul imunitar, fapt ce poate favoriza aparitia unor infectii.

„Sistemul imunitar este afectat si el odata cu aceste schimbari detemperatura. Sa nu uitam ca la o temperatura crescuta, degradarea alimentelor si inmultirea microbilor se accentueaza. Deci, pe o imunitate scazuta pot sa apara diverse infectii, atat la nivelul tegumentelor, cat si infectii ale tractului gastrointestinal.”, completeaza dr. Alexandra Postu.

Tot din cauza temperaturii crescute apar diverse manifestari psihice, dar si fizice. Printre acestea se numara irascibilitatea, lipsa concentrarii, tulburari ale somnului, cresterea pulsului, aparitia palpitatiilor, cat si scaderea tensiunii.

Potrivit recomandarilor, printre masurile de precautie pentru pacientii cu boli cardiovasculare se afla:

ajustarea tratamentului, in special tratamentul diuretic, care poate duce la o deshidratare accentuata.

evitarea iesirilor intre orele 11:00- 18:00.

alegerea unei vestimentatii din materiale naturale, de culoare deschisa pentru a evita supraincalzirea.

evitarea alimentelor grele, bogate in grasimi saturate.

evitarea abuzului de alcool si de cafea.

hidratare adecvata, minimum 2 litri de apa/ zi.

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Articolul precedentNoutatile in lupta impotriva cancerului, dezbatute la Conferinta Nationala FABC:
Articolul următorDr. Florian Nicula: Sistemul sanitar trebuie sa inteleaga ca trebuie sa mearga catre populatie