Portughezii au dreptul la concediu medical „autodeclarat”. Ce presupune acest demers simplu

0
341

De la începutul acestei luni, portughezii vor putea obține liber de la lucru până la trei zile, printr-o simplă „ autodeclarație” pe caz de probleme de sănătate.

Pentru a obține unul dintre aceste concedii medicale de scurtă durată, limitat la două pe an, angajații vor putea acum să își justifice absența la angajator, grație unei simple declarații pe semnătură înscrise pe site-ul Serviciului Național de Sănătate (SNS).

Unul dintre obiectivele acestei măsuri, care îi privește pe toți lucrătorii cu vârsta peste 16 ani, este acela de a ușura atât activitatea asiguraților dar și pe cea a medicilor de familie din centrele publice de sănătate, singurele autorizate să acorde concedii medicale, potrivit AFP.

Concediu medical printr-un simplu telefon sau e-mail

Potrivit noii legi, angajații vor putea anunța angajatorii online sau telefonic iar măsura ar trebui să contribuie la ameliorarea serviciului național de sănătate, potrivit unui comunicat de presă al guvernului.

Această măsură nu va implica niciun cost pentru stat sau angajator – întrucât durata maximă a opririi corespunde perioadei de așteptare în care salariatul nu este plătit de Asigurările Sociale, după cum a precizat Ministerul Sănătății – și face parte dintr-un set de măsuri „ pentru muncă demnă ”, adoptate în februarie de Parlament în vederea îmbunătățirii condițiilor de lucru ale angajaților.

Reforma Codului Muncii prevede zeci de alte măsuri, precum extinderea situațiilor care permit telemunca  sau creșterea indemnizației de concediere.

Conform datelor oficiale, aproximativ 600.000 de consultații sunt programate anual pentru a justifica absențe de până la trei zile iar eficiența liberelor medicale accesate online, pe termen scurt, au fost testate în timpul pandemiei de Covid-19.

Articolul precedentSute de litri sânge donați în doar patru zile de jandami si credincioși ortodocși în sprijinul bolnavilor din spitalele românești
Articolul următorCât de mulțumiți sunt pacienții de serviciile medicale din spitalele românești