Poluarea chimica naste copii obezi

0
330

Copiii ale caror mame sunt expuse poluarii cu substante chimice in timpul sarcinii sunt de doua ori mai vulnerabili in fata riscului de a deveni supraponderali. Pesticidele care ajung in mancare si compusii chimici din ambalajele produselor folosite zilnic de femeile insarcinate provoaca obezitatea copiilor.

Experimentele facute au demonstrat ca poluarea constituie, de asemenea, un factor responsabil pentru una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta omenirea in prezent, obezitatea.

Peste 400 de copii, supusi experimentului

Cercetatorii spanioli au analizat nivelul de hexaclorbenzen (HCB) – un compus chimic intrebuintat pentru combaterea anumitor ciuperci ale plantelor – din cordonul ombilical a peste 400 de copii inainte de nastere. Concluzia cercetatorilor arata ca acei copii in cazul carora s-a constatat prezenta hexaclorbenzenului in cantitati mari, ajunsi la varsta de sase-sapte ani, au inceput sa dea semne de obezitate.

Utilizarea hexaclorbenzenului a fost interzisa la nivel international, insa efectele acestuia sunt atat de puternice incat prezenta lui in mediul inconjurator si in anumite produse alimentare inca este confirmata.

in acelasi timp, experimentele au demonstrat ca prezenta anumitor chimicale in mancarea consumata de femeile insarcinate creste riscul obezitatii la copii.

Cercetatorii au analizat substantele chimice pe care le contin vopselele antifouling folosite la navele maritime si care au ajuns in carnea de peste, bisfenolul A, prezent in ambalajele conservelor, si ftalatii, substante care se gasesc mai ales in cosmetice si in alte produse de uz personal.

Potrivit cercetatorilor, aceste substante sunt atat de des intalnite, incat majoritatea oamenilor intra in contact cu ele, fiind aproape imposibil sa le evite.

Astfel, s-a demonstrat ca 95% din americani elimina bisfenol A, 90% din copii sunt expusi ftalatilor inainte de nastere si aproape fiecare din cazurile analizate a confirmat prezenta hexaclorbenzenului ori a altor pesticide similare.

S-a stabilit o legatura explicita intre contaminarea chimica si efectele directe ale acesteia asupra femeilor insarcinate si asupra copiilor.

Celule adipoase in loc de celule stem

Studiile demonstreaza ca aceste chimicale determina transformarea celulelor stem ale fatului in celule adipoase.

Marele castig al acestor studii este demontarea ipotezei potrivit careia obezitatea este o problema exclusiv personala, pe care o au persoanele care mananca prea mult si fac exercitii fizice insuficiente.

Scopul cercetarilor este acela de a descoperi metodele de a limita contactul cu aceste substante chimice la care suntem expusi zi de zi; astfel vom ajunge la un alt mod de viata, mult mai sanatos.

Peste 300 de milioane de persoane supraponderale la nivel mondial

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocari ale momentului la nivel mondial, un fenomen care a cunoscut o evolutie alarmanta in ultimii ani. Comparativ cu situatia de acum trei decenii, cifrele arata ca numarul persoanelor supraponderale a crescut de patru ori, ajungand la 300 de milioane de oameni la nivel mondial.

Cercetatorii au stabilit ca principala cauza a obezitatii tine de metabolism. in afara acestuia, insa, exista si o serie de factori externi care provoaca boala, iar contaminarea chimica este numai unul dintre ei.

Singura solutie pentru evitarea efectelor contaminarii – Somnul si varsta mamei .

Un studiu la care au participat aproape 70.000 de femei, monitorizate timp de 15 ani, a demonstrat ca persoanele care dorm mai putin de cinci ore pe noapte castiga mai repede in greutate. De asemenea, aparatele de climatizare pot fi o cauza a obezitatii.

Potrivit ultimelor studii in acest sens, s-a constatat ca organismul uman consuma mai putina energie pentru adaptarea la frig sau la caldura, favorizand inactivitatea si sedentarismul. Nu in ultimul rand, varsta mamei are o influenta foarte puternica asupra evolutiei ulterioare a copilului. Astfel, femeile care devin mame la varste inaintate risca mai mult sa aiba copii obezi.

Principalele riscuri

Factorii de poluare pe care nici o femeie insarcinata nu ii poate evita in timpul sarcinii se regasesc in obiectele pe care acestea le folosesc in fiecare zi: vopsele, parfumuri, cosmetice, ambalaje, plastice, mancare.

Hexaclorbenzenul (HCB) este un compus chimic utilizat pentru combaterea anumitor ciuperci ale plantelor.

Desi in prezent folosirea acestei substante a fost interzisa la nivel international, ea inca persista in mediu si ajunge in mancare.

Bisfenol A (BPA) este un compus chimic intalnit in compozitia ambalajelor de plastic.

Pe baza lui este produs plasticul policarbonat si este prezent in anumite ambalaje de plastic pentru mancare si bautura, in compozitia CD-urilor, precum si a unor dispozitive medicale.

De asemenea, unele biberoane pentru copii pot contine aceasta substanta.

Ftalatii sunt substante chimice cu potential toxic care intra in compozitia parfumurilor si a altor produse cosmetice.

Totodata, acestea se gasesc in produse electronice, cum ar fi telefoanele mobile sau calculatoarele.

Şapte ani este varsta la care copiii incep sa prezinte primele semne ale obezitatii.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentConsumul zilnic de iaurt poate reduce riscul aparitiei cancerului de colon
Articolul următorInterzicerea alimentelor nocive – un prim pas pentru educarea consumatorilor