Interzicerea alimentelor nocive – un prim pas pentru educarea consumatorilor

0
275

Ordinul, prin care se stabileste lista alimentelor nocive pentru prescolari si scolari si principiile esentiale pentru o alimentatie sanatoasa, a intrat in vigoare in data de 15 septembrie 2008. Vineri, 12 septembrie, Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a semnat ordinul pentru implementarea acestor masuri.

Ministerul Sanatatii interzice comercializarea in unitatile de invatamant a alimentelor cu continut mare de zahar, sare si grasimi. Pe lista produselor interzise se enumera: prajituri, bomboane, hamburgeri, chipsuri, snacksuri, alimente produse prin prajire sau de tip patiserie.

Acestea sunt de fapt produsele care se vindeau cel mai bine la chioscurile din incinta scolilor si din apropierea acestora, dar totodata si cele mai daunatoare, conform afirmatiilor specialistilor in nutritie. De asemeni, in magazinele din incinta scolilor este interzisa vanzarea oricarui tip de bautura racoritoare, singurele admise fiind apa potabila si apa minerala imbuteliata, pentru a crea copiilor deprindera de a le consuma pe cele din urma. Alimentele care au un aport nutritional de peste 300 kcal sunt considerate nocive, intrucat depasesc necesitatile copilului, pe parcursul unui program de scoala, de 4-6 ore. Ministerul Sanatatii interzice si alimentele neambalate (excluzand bananele si citricele) si alimentele neetichetate.

Ordinul Ministerului Sanatatii informeaza ca alimentatia copiilor si adolescentilor trebuie sa cuprinda o varietate larga de alimente din grupele de baza: paine, cereale, orez si paste fainoase, vegetale, fructe, lapte, branza si iaurt, carne, pui, peste si oua. Masa trebuie sa fie servita inainte de a le fi foame, de a fi obositi sau iritati. De asemeni, masa trebuie sa includa cateva variante de alimente la alegere si cel putin un aliment favorit.

Ministerul Sanatatii subliniaza faptul ca aportul necesar de calorii trebuie sa fie stabilit in functie de varsta, sex, dezvoltare corporala si gradul de activitate. La nivel mediu, intre 4-7 ani, necesarul de calorii zilnic este de 1800; intre 7-10 ani, 2400; intre 11-14 ani, 3100 pentru baieti si 2600 pentru fete si intre 14-17 ani, 3500 pentru baieti si 2800 pentru fete.

Ministerul Sanatatii a informat ca scopul principal al actului normativ este educarea copiilor si adolescentilor, in vederea adoptarii unui comportament alimentar sanatos. Acesta a completat ca ordinul este doar o prima masura in domeniu si urmeaza a fi modificat si completat in functie de evolutia legislatiei si a recomandarilor Uniunii Europene, precum si de progresul stiintific si tehnic in domeniu.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentPoluarea chimica naste copii obezi
Articolul următorZeci de operatii efectuate de medici americani la Botosani