Vegetatiile adenoide sau polipii, cum mai sunt numite in popor, reprezinta o masa de carne, un tesut limfoid crescut prea mult in spatele nasului. Netratate pot duce la aparitia multor probleme de sanatate, intre care sinuzita sau bronsita.

„Aceasta crestere se realizeaza nu de la raceli, de la poluare sau de la alte cauze la care se gandesc parintii, ci se mosteneste genetic. intotdeauna veti gasi in familie ca parintii au fost si ei operati de acest lucru”, a explicat dr. Manuela Rizescu, sefa sectiei ORL, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro.

Mostenite genetic, vegetatiile adenoide apar cel mai frecvent in jurul varstei de 3 ani, iar alte simptome includ tusea nocturna si matinala, dar si predispozitia spre raceli.

„Vegetatia adenoida, in afara ca produce insuficienta respiratorie, produce si foarte multe secretii, care strica organele din jur, cum ar fi urechile, prima data le ataca, dupa produce sinuzite, produce multa tuse, bronsite”, a adaugat medicul.

Specialistii sustin ca cea mai buna metoda de indepartare a polipilor este interventia chirirgucala. Operatia este minim invaziva, si este recomandat sa se faca pana la varsta de sase ani.

Cele mai grave complicatii produse de polipi sunt deformarea fetei si dezvoltarea unor forme agresive de otita.