Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?

0
2

A merge este un act normal atata timp cat avem picioarele sanatoase. Uneori nici nu constientizam cat de important este sa avem picioarele functionale. Deplasarea si mobilitatea sunt fundamentale pentru calitatea vietii, dar si pentru a preveni instalarea sau evolutia unor afectiuni. in cazurile in care se instaleaza durerea la nivelul picioarelor, apar probleme de echilibru si ulcere pe suprafata plantara a picioarelor, oamenii devin din ce in ce mai sedentari sau au o activitate fizica redusa. Pe termen lung, acest lucru conduce la cresterea glucozei din sange, cresterea in greutate si scaderea calitatii vietii datorita afectarii sanatatii.

Profesia de podiatriu este reglementata in peste 21 tari, precum SUA, Anglia, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Spania, Singapore, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Franta, Danemarca, Finlanda, Elvetia, Kuwait, estimandu-se ca la nivel international exista peste 100.000 de specialisti in podiatrie.

Datele arata ca, in lume, la fiecare 20 de secunde, un picior este amputat din cauza diabetului (4320 amputatii pe zi la nivel mondial!)(1). in Romania, specialistii estimeaza ca, aproape la fiecare ora are loc o amputatie in randul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputatii pe zi (aprox. 5040 amputatii in fiecare an, in Romania)(2), iar studiile arata ca, in urma unei amputatii majore, 50% dintre pacienti vor avea o noua amputatie la celalalt picior, in urmatorii 2 ani(3).

,,in Romania nu exista aceasta profesie, insa primii pasi legati de podiatrie s-au facut incepand cu 2015, anul cand s-a infiintat in Romania, Asociatia de Podiatrie. Medicii romani alaturi de specialisti internationali si-au unit vocile si competentele pentru a trage un semnal de alarma asupra cazuisticii problemelor la nivelul picioarelor in general, si al amputatiilor piciorului diabetic, in mod special. Una dintre solutiile acestei problematici este reglementarea profesiei de podiatru, care la nivel mondial este deosebit de apreciata datorita importantei sale in primul rand in preventia si reducerea amputatiilor din cauza diabetului zaharat” a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca, prin includerea podiatrilor in echipa multidisciplinara care ingrijeste atat piciorul diabetic, cat si piciorul cu alte afectiuni, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85%(4).

Podiatrul este un membru esential al echipei multidisciplinare dedicate ingrijirii piciorului diabetic, aceasta echipa trebuind sa cuprinda pe langa diabetolog si chirurg cu specializare relevanta (generala, ortopedica sau vasculara), asistenti medicali, educatori in diabet si alte specialitati medicale (medicina de familie, neurologie, radiologie), fiziokinetoterapeut. in 2004, Van Houtum si colegii(5) au raportat o scadere semnificativa a numarului de amputatii majore la pacientii cu diabet din Olanda (o scadere de 36% la barbati si de 38% la femei). Aceasta schimbare s-a datorat unei implicari mai mari a podiatrilor in ingrijirea piciorului diabetic, precum si cresterii numarului de spitale care au furnizat servicii de podiatrie. De asemenea, in Regatul Unit, Krishnan si colegii(6) au raportat o reducere de 70% a incidentei amputatiilor majore datorita infiintarii echipei multidisciplinare de ingrijire a piciorului diabetic.

Avand in vedere importanta acestei profesii pentru ingrijirea adecvata a picioarelor, medici renumiti la nivel international precum si profesionisti podiatri din intreaga lume sustin Asociatia de Podiatrie si s-au alaturat proiectelor de informare si educatie in care este implicata.

Mai multe detalii despre Asociatia de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro

Info:

1. Boulton et al, Lancet 2005;366:1549

2. Veresiu IA, Iancu S, Bondor IC. Trends in Diabetes – Related Lower Extremities Amputations in Romania – A Five Year Nationwide Evaliation. Diabetes Research and Clinical Practice, 2015, 10.1016/j.diabres.2015.05.020

3. Goldner Diabetes. 1960

Armstrong, et al, J Amer Podiatr Med Assn, 1997

4 International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas 8th Edition, 2017

5 Van Houtum WH, Rauwerda JA, Ruwaard D, Schaper NC, Bakker K. Reduction in diabetes – related lower extremity amputations in the Netherlands, 1991-2000. Diabetes Care 2004; 27: 1042-1046.

6 Krishnan S, Nash F, Baker N, Fowler D, Rayman G. Reduction in diabetic amputations over 11 years in a defined UK population: benefits of multi-disciplinary team work and continuous prospective audit. Diabetes Care 2008; 31: 99-101.

Articolul precedentSistem informatic in premiera la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Pacientii asteapta mai putin.
Articolul următor40 de ani de fertilizare in vitro