40 de ani de fertilizare in vitro

0
611

Astazi, 25 iulie, se implinesc 40 de ani de la nasterea primului copil prin tehnici de fertilizare in vitro (FIV). Louise Brown, din Marea Britanie, a fost primul „copil conceput in eprubeta”, nasterea ei fiind un fenomen controversat la acea vreme, care a aprins dezbateri puternice in randul opiniei publice, legate in primul rand de legitimitatea acestei practici si de dilemele etice asociate tehnicilor de reproducere umana asistata – discutii care continua pana in prezent.

insa in cei 40 de ani care au trecut de la nasterea Louisei, mai mult de 6 milioane de copii au fost conceputi in intrega lume prin FIV – surse diferite spun ca ar putea fi vorba despre 8 milioane, cifra exacta nu este cunoscuta, din moment ce in intreaga lume, in fiecare zi, se nasc copii prin tehnici de reproducere umana asistata. Cert este ca, pentru milioane de cupluri infertile din intreaga lume, nasterea Louisei a marcat o sansa pentru un viitor la care pana atunci nu indrazneau sa mai spere.

Cu acest prilej, Science Museum din Londra a vernisat o expozitie dedicata istoriei tehnicilor de fertilizare in vitro, de la controversele inceputurilor pana la succesele prezentului si privind cu optimism spre un viitor nu prea indepartat in care se estimeaza ca 3,5 din populatia lumii va fi conceputa prin FIV.

Expozitia „FIV: 6 milioane de copii mai tarziu” aduce un omagiu cercetatorilor britanici care au facut posibil acest moment istoric: embriologul Robert Edwards, tehniciana Jean Purdy si ginecologul Patrick Streptoe. Trebuie spus ca Robert Edwards a incercat mai bine de un deceniu sa fertilizeze un ovul uman in afara uterului. Zece ani de experimente, sute de incercari nereusite si depasirea unor obstacole care le acea vreme pareau insurmontabile stau la baza unei reusite care a schimbat pentru totdeauna fata medicinii si a lumii.

40 de ani mai tarziu, oamenii de stiinta continua sa testeze limitele tehnologiei in incercarea de a face procedura mai accesibila cuplurilor din intreaga lume. Tehnicile FIV au avut de asemenea un rol crucial in redefinirea conceptului de familie. Cu ajutorul acestei tehnologii, cuplurile de acelasi sex pot deveni oficial parinti. Iata cum o singura reusita are reverberatii care schimba pentru totdeauna societatea si modul in care ne raportam la ideea de familie.

Articolul precedentPodiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Articolul următorMedicii de familie: „Nu mai stampilam trimiteri si retete!”