Medicii de familie: „Nu mai stampilam trimiteri si retete!”

0
6

Medicii de familie din Bucuresti si judetul Ilfov anunta ca de la 1 august nu vor mai aplica stampila cabinetului pe documentele emise in baza contractelor cu casele de asigurari de sanatate din Municipiul Bucuresti (CASMB), judetul Ilfov (CAS Ilfov) si a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (CASAOPSNAJ). Acestea includ: biletele de trimitere, retetele compensate si gratuite si certificatele de concedii medicale.

Medicii de familie argumenteaza ca stampila cabinetului nu este necesara pe aceste documente conform legislatiei in vigoare. insa, desi Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a publicat aceasta precizare pe site de mai bine de un an, sunt frecvente situatiile in care farmacii, birouri de internari din spitale sau laboratoare de analize refuza sa ofere servicii pacientilor care se prezinta cu documentale respective nestampilate. „Nu este normal sa ignoram o lege din cauza neinformarii altor paliere ale sistemului de asigurari”, a declarat dr. Marina Pircalabu, presedintele Patronatul Medicilor de Familie din Bucuresti si judetul Ilfov (PMFB), intr-un comunicat oficial al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti (AMFB).

Nici retetele compensate si gratuite emise in regim online prin intermediul Sistemului Informatic al Prescriptiei Electronice (SIPE) nu trebuie sa aiba semnatura sau parafa medicului, nici stampila cabinetului, acestea fiind semnate electronic. Doar retetele emise offline – adica atunci cand sistemul informatic nu functioneaza bine – necesita semnatura olografa, parafa si stampila. „Oricine isi poate da seama daca reteta este emisa online sau offline pentru ca acest lucru este scris in subsolul retetei”, a precizat dr. Sandra Alexiu, presedintele AMFB.

AMFB si PMFB au solicitat CASMB, CAS Ilfov si CASAOPSNAJ sa informeze corect si complet asiguratii si furnizorii de servicii medicale si medicamente (spitale, laboratoare, farmacii) despre aceste prevederi si sa verifice aplicarea lor, in interesul asiguratilor.

Articolul precedent40 de ani de fertilizare in vitro
Articolul următorANMDM se digitalizeaza