Pneumococul (Streptococcus pneumoniae) este responsabil de aparitia unor infectii pneumococice, studiile aratand ca exista mai mult de 90 de tipuri de pneumococi care contribuie la dezvoltarea unor infectii alte plamanilor (de exemplu pneumonia pneumococica), dar si la infectii ale sangelui (septicemie), infectii ale membranei care acopera creierul si maduva spinarii (meningita pneumococica) sau la infectii ale urechii medii (otita medie).

Infectiile pneumococice apar, de regula, la persoanele peste 65 de ani, la adultii care au si alte boli asociate, la fumatori, adultii cu astm sau persoanele cu un sistem imunitar scazut, dar si la copii.

in ceea ce priveste simptomatologia, persoanele cu pneumonie pneumococica prezinta cel mai adesea manifestari precum: febra, tuse, pauze in respiratie si dureri in piept. Simptomele meningitei pneumococice includ rigiditatea gatului, febra, confuzia si dezorientarea, precum si sensibilitatea la lumina (sau fotofobia). in cazul septicemiei cauzate de pneumococ, pacientii pot prezenta febra, frisoane, dureri articulare si scaderea capacitatii senzoriale. Otita medie cauzata de pneumococ este decelata prin dureri in ureche, timpan inflamat, care uneori se asociaza cu insomnie, iritabilitate si febra.

in multe dintre cazuri, unele tulpini streptococice pot dezvolta rezistenta la medicamentele utilizate in terapie, fapt care ingreuneaza tratarea pacientilor cu infectii pneumococice. Daca nu sunt tratate corespunzator, bolile pneumococice pot determina aparitia unor probleme de sanatate pe termen lung, precum: leziuni ale creierului, surditate sau pierderea membrelor, iar in timp aceste infectii pot fi letale, conform www.vaccines.gov .

Cu toate acestea, bolile pneumococice pot fi prevenite prin vaccinare. Imunizarea se face prin vaccinul pneumococic conjugat (PCV13) – destinat tuturor sugarilor si copiilor, precum si adultilor cu varsta peste 19 ani care sunt la risc – si prin vaccinul polizaharidic pneumococic (PPSV23) – destinat tuturor adultilor cu varsta peste 65 de ani, dar si copiilor cu varsta peste 2 ani si cu risc crescut de boala pneumococica. Potrivit www.vaccines.gov, PCV13 ofera protectie impotriva a 13 tipuri de pneumococi – printre care se afla si tipul de pneumococ ce determina pneumonie -, iar PPSV23 protejeaza contra a 23 de tipuri de streptococi. Ambele vaccinuri apara contra meningitei pneumococice si septicemiei.

in ceea ce priveste administrarea celor doua vaccinuri, PCV13 se recomanda a se da in 4 doze, cate o doza la varsta de 2 luni, 4 luni, 6 luni si intre 12-15 luni de la nastere. De asemenea, acest vaccin se recomanda si adultilor care nu au fost imunizati anterior cu acest tip de vaccin. O doza de PPSV23 se poate administra dupa 6-12 luni dupa doza de PCV13.

in ceeea ce priveste Romania, specialistii sustin ca in tara noastra copiii prezinta tulpini de pneumococ rezistente la macrolide si chiar tetracicline sau betalactaminele, facand dificil de ameliorat simptomele sau de eliminat un pneumococ.