Ministerul Sanatatii anunta controale dupa informatiile aparute in media referitor la dezinfectantii folositi in spitale

0
56

Ministrul Sǎnǎtǎtii, conf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, a dispus Corpului de Control demararea unor verificari in urma problemelor semnalate in mass-media cu privire la dezinfectantii folositi in spitale.

„Odatǎ cu aparitia in spatiul mediatic a problemelor legate de situatia biocidelor, ministrul Sǎnǎtǎtii a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sǎnǎtate Publicǎ din cadrul Directiilor de Sanatate Publica.”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

De asemenea, toate spitalele care folosesc dezinfectanti achizitionati de la compania Hexi Pharma – compania producatoare a produselor care ar fi neconforme – trebuie sa verifice eficienta substantelor prin „autocontrol propriu”, mai anunta Ministerul. Procesul de verificare va fi supravegheat de Directiile Judetene de Sanatate Publica, care vor si recolta probe suplimentare pe care le vor analiza in laboratoarele proprii.

Verificarile solicitate, precizeaza Ministerul Sanatatii, se vor desfasura in stransa legatura cu ancheta penala aflata pe rolul Parchetului General.

Potrivit unei investigatii a lui Catalin Tolontan, Mirela Neagu si Razvan Lutac publicate in Gazeta Sporturilor, dezinfectantii pentru spitale, Suprasept si Thor, comercializati de compania Hexi Pharma nu ar respecta, in procesul de productie, concentratiile substantelor indicate de reteta.

De altfel, niste teste de laborator efectuate de catre Gazeta Sporturilor pentru Suprasept si facute publice astazi au aratat ca prima din cele doua substante active pe care o contine era intr-o cantitate de 10 ori mai mica, fata de cea de pe eticheta, iar cea de-a doua, era cu 30% mai diluata.

Articolul precedentPneumococul, responsabil de aparitia mai multor tipuri de infectii
Articolul următorMinisterul Sanatatii: au fost recoltate probe din 208 spitale care folosesc dezinfectanti de la Hexi Pharma