Complicatiile tuberculozei pot fi prevenite prin vaccinare

0
51

Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa prezenta atat la adult cat si la copii. Tuberculoza copilului este complicat de diagnosticat si tratat deoarece in produsele expectorate de copii se gasesc mai multe forme de bacili, iar un examen al sputei nu este relevant asa cum este examenul efectuat adultilor.

Pentru a nu dezvolta complicatii ale tuberculozei, copiii sub doi ani trebuie vaccinati. in cazul nevaccinarii se poate ajunge la complicatii precum meningita tuberculoasa si tuberculoza miliara, forme grave care, daca sunt diagnosticate tarziu, pot fi letale.

Meningita tuberculoasa se poate manifesta cu o simptomatologie nespecifica, precum apatia, lipsa interesului copilului pentru joaca si prezenta durerilor de cap si a varsaturilor. in cazul in care aceste simptome sunt ignorate, se poate ajunge pana la intrarea in coma a copilului.

Punerea diagnosticului de meningita tuberculoasa se realizeaza prin punctia lombara si examinarea lichidului cefalo-rahidian, in prealabil efectuandu-se si o radiografie toracica prin care sa se observe eventuale modificari la nivelul plamanilor.

in ceea ce priveste tratamentul meningitei tuberculoase, acesta trebuie instituit de urgenta mai ales in situatiile in care a existat un contact al pacientului cu o persoana cu tuberculoza pulmonara activa sau atunci cand nu exista o alta etiologie confirmata, potrivit specialistilor.

in cazul tuberculozei miliare, simptomele sunt brutale, boala manifestandu-se prin febra inalta (peste 39a° C), lipsa poftei de mancare, stare generala alterata, varsaturi si diaree. Asociat, copilul poate prezenta si semne de cianoza (pielea si mucoasele devin albastre-vinetii din cauza lipsei de oxigen), dispnee (dificultate in respiratie), iar uneori chiar insuficienta respiratorie.

in cazul acestor pacienti se recomanda efectuarea unei radiografii toracice postero-anterioareprin care se poate observa aspectul tipic de miliara a plamanului (prezenta de opacitati mici si numeroase).

Diagnosticul in tuberculoza miliara se face frecvent pe baza suspiciunii clinice a faptului ca acel copil a venit in contact cu un alt pacient cu tuberculoza pulmonara activa.

Astfel de complicatii ale tuberculozei pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinul BCG este recomandat a se face chiar de la nastere, mai ales in tarile cu o prevalenta ridicata a tuberculozei.

Vaccinul BCG se administreaza la nou-nascuti incepand de la varsta de 4 zile si pana la varsta de 2 luni, precum si la copiii intre 5 si 10 luni, care nu prezinta cicatrice vaccinala sau care prezinta o cicatrice vaccinala sub 3 mm, fara o testare tuberculinica in prealabil.

Potrivit datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), acoperirea vaccinala in Romania in anul 2015 pentru vaccinul BCG a fost de 94.9%, aproape de recomandarea de 95% a OMS.

Articolul precedentProgramul de instruire a educatorilor in diabet „Aplicatii Practice ale Educatiei Terapeutice in Diabet” continua si in 2016
Articolul următorMinisterul Sanatatii anunta controale dupa informatiile aparute in media referitor la dezinfectantii folositi in spitale