Placile senile legate de maladia Alzheimer pot fi detectate cu ajutorul tomografelor

0
275

Examenele tomograf care ofera imagini tridimensionale ale unui organ, permit detectarea formarii de placi senile pe creier in cazul bolnavilor de maladia Alzheimer, conform unui studiu publicat, transmite AFP receptionata de Agerpres.

Acest studiu, prezentat in versiunea online a revistei Archives of Neurology, dezvaluie maniera in care se poate realiza un examen tomograf pentru identificarea din timp a formarii acestor placi senile.

Aceste placi alcatuite din peptide de beta-amiloid sunt considerate cauza evolutiei maladiei Alzheimer, provocand distrugerea neuronilor din zonele creierului pe care se formeaza.

Dr Ville Leinonen de la Universitatea din Kuopio, in Finlanda, coordonatorul acestui studiu, a examinat 10 pacienti care nu prezentau simptome grave de dementa, realizand biopsii ale cortexului frontal, procedura prin care poate fi masurata presiunea fluidului cerebrospinal.

Dementa este unul dintre simptomele grave ale maladiei Alzheimer dar se poate manifesta si la pacientii care au o presiune anormala a fluidului cerebrospinal.

intre 22% si 42% din pacientii la care se inregistreaza anomalii ale presiunii fluidului cerebrospinal, se remarca si prezenta leziunilor cerebrale caracteristice maladiei Alzheimer. Cei 10 pacienti care au participat la acest studiu clinic au primit injectii cu marcatorul carbon 11 dupa care au fost supusi unor tomografii, timp de 90 de minute.

Rezultatele tomografiilor, comparate cu cele ale biopsiilor, au indicat o mai mare concentratie de marcator carbon 11 in anumite zone cerebrale la subiectii care prezentau acumulari de placi senile, fata de subiectii care nu prezentau acumulari de placi de beta-amiloid.

O serie de noi studii clinice sunt necesare pentru a confirma aceste rezultatele, se precizeaza in materialul publicat de revista Archives of Neurology.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentLista alimentelor interzise in scoli, publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii
Articolul următorParticularitati de evolutie in Diabetul Zaharat de tip I la sugar si copilul mic