Lista alimentelor interzise in scoli, publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii

0
230

Proiectul de ordin privind lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor conform recomandarilor specialistilor in nutritie a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice (MSP), a declarat, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat pentru Asistenta Medicala din cadrul Ministerului, dr. Mircea Manuc.

„Proiectul de ordin va fi afisat pe site-ul MSP timp de 30 de zile, in care se asteapta observatii si propuneri. Imediat dupa ce va fi aprobat de ministrul Sanatatii, va fi trimis spre publicare la Monitorul Oficial”, a declarat secretarul de stat Mircea Manuc.

De asemenea, el a precizat ca legea a intrat in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica in data de 2 iulie, si nu contine expres un termen pana la care trebuia elaborata lista.

„Cum astazi se afiseaza pe site acest proiect, consideram ca pana la inceputul anului scolar legea va putea fi aplicata in unitatile de invatamant”, a spus dr. Mircea Manuc.

Alimentele care vor fi interzise in scoli sunt: cartofi prajiti, chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune, prajituri, bomboane, acadele, sucuri carbogazoase. Nutritionistii propun ca aceste alimente sa fie inlocuite cu fructe, salate, lactate degresate si apa sau sucuri naturale.

Şeful inspectiei sanitare de stat din MSP, Antoaneta Dragoescu, a precizat ca amenzile vor fi cumulative, intre 5.000 si 10.000 de lei si se vor aplica in functie de neregulile constatate.

Legea nu nominalizeaza centrele de plasament si unitatile de invatamant universitar, pentru ca acestea beneficiaza de cantine in care trebuie respectate aceleasi reguli.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentMedicii din China – rezolvarea crizei de personal din sistemul sanitar romanesc?
Articolul următorPlacile senile legate de maladia Alzheimer pot fi detectate cu ajutorul tomografelor