Numarul medicilor care vor sa lucreze in strainatate, in crestere

0
271

Un numar din ce in ce mai mare de medici solicita eliberarea actelor necesare pentru a pleca sa lucreze in strainatate.

Potrivit datelor furnizate de Biroul de presa al Ministerului Sanatatii Publice, 7.190 dintre cei aproape 40.000 de medici, medici dentisti si farmacisti din Romania si-au depus actele pentru a lucra in afara tarii.

Din cele peste 7.000 de cereri depuse, pana la sfarsitul lunii iulie au fost eliberate 5.460 de adeverinte de conformitate.

Cele mai solicitate destinatii sunt Franta, Spania, Germania si Marea Britanie. in aceste tari medicii romani pot castiga intre 1.600 si 3.800 de euro pe luna.

Specialitatile cele mai cerute in UE sunt medicina de familie, anestezia si terapia intensiva, reumatologia, ortopedia si psihiatria.

Dr. Mircea Tampa, presedintele Asociatiei Medicilor Rezidenti (AMR), a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca un numar semnificativ de medici rezidenti pleaca sa lucreze si in SUA, unde nu au nevoie de certificatul de competenta eliberat de MS, ci numai de diploma.

„Din acest motiv, datele ministerului referitoare la migratie sunt subevaluate”, a spus dr. Tampa. El sustine ca, in Romania, dupa rezidentiat, un medic este practic somer, in conditiile in care nu se poate angaja intr-un centru universitar, iar la tara unde sunt locuri nu sunt asigurate conditii. „Nu poti sa te descurci cu trei aspirine si un stetoscop”, a explicat presedintele AMR.

O migratie masiva se inregistreaza si in randul asistentelor medicale si al moaselor. La sfarsitul lunii iulie, 4.398 de asistente medicale si moase au solicitat eliberarea adeverintelor pentru a pleca sa lucreze in strainatate, in special in Italia, Belgia si in Marea Britanie.

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), a declarat joi, pentru AGERPRES, ca, in prezent, 6% dintre medicii romani au cerut eliberarea de documente pentru a lucra in strainatate, iar 4% s-au angajat.

„O treime din judetele tarii duc lipsa de o treime din specialitatile medicale. in conditiile actuale este greu sa stabilizezi un medic performant”, a spus el, adaugand ca judetele cele mai afectate sunt cele defavorizate precum Alba, Maramures, Vaslui.

„De doi ani atragem atentia autoritatilor asupra acestei probleme, dar este tratata in continuare cu superficialitate”, a subliniat presedintele CMR. El a mentionat ca, daca se va aplica si directiva UE potrivit careia medicii trebuie sa lucreze 35 de ore pe saptamana si sa nu faca mai mult de o garda, sistemul medical romanesc va claca. Prof. dr. Astarastoae a amintit ca, in prezent, medicii romani fac o garda la doua zile.

Presedintele CMR a spus ca, pana acum, a dat aprobare doar pentru opt medici din strainatate care au venit sa lucreze in Romania. El a amintit ca in tara noastra nu pot veni sa lucreze medici din afara spatiului european decat daca sunt casatoriti cu un cetatean roman.

Pe de alta parte, el a precizat ca Franta, pentru ca nu a calculat bine necesarul de medici, are un deficit de personal de 5.000 si apeleaza la medicii romani.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentMedicii din China – rezolvarea crizei de personal din sistemul sanitar romanesc?
Articolul următorPlacile senile legate de maladia Alzheimer pot fi detectate cu ajutorul tomografelor