Peste 60 de ore de munca pe saptamana provoaca probleme mentale

0
239

Inteligentii „eurofunctionari” de la Bruxelles care au pus la punct o propunere privind extinderea la maximum 65 de ore saptamana de munca ar trebui sa rasfoiasca revista Journal of Occupational and Environmental Medicine inainte de a lua o decizie. Un grup de oameni de stiinta australieni avertizeaza ca angajatii care lucreaza peste 60 de ore pe saptamana risca sa sufere de tulburari mentale provocate de stres, noteaza ziarul The Guardian.

Cercetatorii au facut un sondaj in randul a 60.500 de angajati din 58 de companii publice si private din Australia pe care i-au supus unui chestionar detaliat pentru a masura incidenta aparitiei unor patologii mentale. Sondajul includea intrebari privind diferite tulburari: depresie, anxietate, probleme emotionale si abuzul de substante. Au fost de asemenea chestionati in legatura cu postul ocupat /executiv sau administrativ, tehnician, membru al serviciului de paza/, numarul de ore „pontat” si situatia familiala. Rezultatele au demonstrat ca 5% dintre ei prezentau nivele de stres atat de ridicate incat riscau sa sufere de o tulburare mentala serioasa.

Alti 9,6% prezentau un nivel de stres ‘moderat’, ceea ce putea de asemenea fi considerat drept un posibil semn de patologie psihologica. in pofida acestor cifre, doar 22% din angajatii care acuzau nivele ridicate de stres se aflau un tratament psihologic, in timp ce 31% din ei negau ca ar avea o problema. Cu 7% mai multi barbati decat femei aveau dificultati sa recunoasca starea lor mentala judecand dupa raspunsuri; si mai putini barbati decat femei urmau o terapie.

Potrivit statutului lor civil, studiul a aratat ca angajatii casatoriti /sau traind in cuplu/ erau cei care sufereau mai putin de stres, in timp ce indicii cei mai gravi si cu risc de tulburare mentala se observau la cei divortati /sau separati/. Un nivel scazut de educatie putea, de asemenea, agrava prognosticul. Ţinand cont de caracteristicile locului de munca, cei mai afectati de stres erau comerciantii (5,6% barbati si 7,5% femei), care dedicau peste 60 de ore pe saptamana muncii. Un risc care se agrava in cazul femeilor care realizau sarcini tehnice, sau al barbatilor aflati intr-un post administrativ.

„Riscul cel mai mare de stres este numarul de ore”, noteaza studiul. „Barbatii care se presupune ca trebuie sa lucreze peste 60 de ore pe saptamana erau de patru ori mai predispusi riscului decat femeile, cu un risc dublu. Munca peste program si orele suplimentare sunt direct legate de tulburarile mentale care se pot extinde si in viata familiala, ducand la depresie. Studiul publicat de revista Journal of Occupational and Environmental Medicine, arata ca intr-o epoca in care a crescut preocuparea companiilor pentru prevenirea bolilor si reducerea riscurilor fizice, s-a neglijat complet o componenta importanta a sanatatii angajatilor: problemele mentale.

Este si motivul pentru care studiul recomanda patronilor sa dea atentie acestui grup de boli care „reduc semnificativ productivitatea angajatilor; cresc numarul absentelor de la locul de munca si duc la o degradare mentala”. in opinia autorilor studiului, condus de Michael Hilton, de la Universitatea din Queensland, factorii de risc identificati in aceasta macro-investigatie ar trebui sa ghideze deciziile pe care le vor lua angajatorii si autoritatile pentru a promova programe adecvate de prevenire. Speram sa se auda si la Bruxelles, conchide ziarul.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentLista alimentelor interzise in scoli, publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii
Articolul următorParticularitati de evolutie in Diabetul Zaharat de tip I la sugar si copilul mic