Pizza, hamburgerii şi cartofii prajiţi vor fi incluse din nou in meniurile cantinelor din colegiile americane

0
101

Pizza, hamburgerii şi cartofii prajiţi vor fi incluse din nou in meniurile cantinelor din colegiile americane, la ordinul preşedintelui american Donald Trump, care a anulat standardele nutriţionale impuse de fosta Prima Doamna a SUA, Michelle Obama, informeaza EFE.

Mai mult, Trump a luat aceasta decizie chiar de ziua de naştere a lui Michelle, care a implinit vineri 56 de ani şi care in cei opt ani la Casa Alba a luat mai multe masuri pentru a combate obezitatea infantila.

Noile reguli vor permite şcolilor sa reduca din cantitatea de legume şi fructe care trebuie inclusa in meniul şcolar. Totodata, şcolile vor putea reduce varietatea de alimente proaspete oferite elevilor.

Propunerea de reforma federala a fost prezentata vineri de o agenţie a Departamentului Agriculturii din SUA, a carei responsabilitate este sa stabileasca meniurile pentru cei aproape 30 de milioane de elevi din cele 99.000 de şcoli.

„Şcolile şi districtele şcolare continua sa ne spuna ca inca se arunca multe alimente şi ca este nevoie de o mai mare flexibilitate pentru a le oferi elevilor alimente nutritive şi apetisante. I-am ascultat şi ne-am pus pe treaba”, a declarat secretarul agriculturii, Sony Perdue, citat intr-un comunicat de presa.

Noile norme au fost denunţate de grupuri preocupate de nutriţia minorilor, precum „Asociaţia pentru o America mai sanatoasa”, in care Michelle Obama deţine poziţia de preşedinte onorific. intr-un comunicat, directoarea asociaţiei, Nancy E. Roman, a declarat ca noile norme reprezinta „un pas in direcţia greşita” şi a apreciat ca, „lasand politica deoparte, ştiinţa a demonstrat ca trebuie crescut consumul de fructe şi legume” pentru efectul lor favorabil asupra sanataţii, mai ales pentru copii.

in contrapartida, alte grupuri, precum Consiliul Naţional al Cartofului, au salutat noile norme. Consiliul menţionat, un grup de presiune care militeaza pentru creşterea consumului de cartofi, a scris pe Twitter ca acest produs conţine mari cantitaţi de proteine, fibre şi carbohidraţi de care „copiii de varsta şcolara au nevoie pentru a avea succes la şcoala”.

De cand a ajuns la Casa Alba, in ianuarie 2017, Trump a relaxat standardele privind alimentaţia in şcoli.

in SUA, peste o treime dintre adulţi şi circa 18% dintre persoanele cu varste intre 2 şi 19 ani sunt obeze, potrivit ultimelor date ale Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC). 

Articolul precedentJur. Alina Neagu, comunicarea dintre jurnalist si medic
Articolul următorIasi: Prelevare de organe la Spitalul de Neurochirurgie; donatorul este un copil in moarte cerebrala