Pakistanul se aliaza cu Facebook pentru a combate dezinformarea despre poliomelita

0
112

Pakistanul se aliaza cu Facebook pentru a combate dezinformarea in cazul poliomelitei, in conditiile in care autoritatile acestei tari au remarcat o recrudescenta a continului antivaccinare pe retelele sociale.

Lupta contra dezinformarii in privinta vaccinurilor este un obiectiv important pe care il avem in intreaga lume, inclusiv in Pakistan. (…) Am lucrat la reducerea difuzarii acestor mesaje pe platformele noastre (Facebook, Instagram, WhatsApp, N.R.) si pentru a le oferi oamenilor surse de informatii credibile despre vaccinare, a transmis un reperezentant al Facebook.

Consilier pentru Sanatate al premierului pakistanez a declarat ca postarile de pe retelele sociale nu doar ca pot compromite eforturile de eradicare a bolii in tara, ci pun in pericol si vietile copiilor.

Masurile vin in urma unui val de panica iscat intr-unul dintre cele mai mari orase ale tarii. Peshawar, in primavara trecuta. Mai multi copii s-au plans de reactii adverse la vaccinul antipoliomelic, fara sa fie diagnosticati cu vreo boala. Zecii de mii de copii au fost dusi de urgenta la spital si un centru de sanatate a fost incendiat. S-au inregistrat zeci de mii de refuzuri de vaccinare de atunci si cinci agenti de vaccinare si politistii care ii insoteau au fost ucisi.

Pakistanul este unul dintre singurele trei tari din lume unde poliomelita nu a fost eradicata. Dupa o scadere a numarului cazurilor (de la 306 in 2014, la 8 in 2017), tendinta s-a inversat, cu 12 imbolnaviri in 2018 si 136 in 2019.

Potrivit unui raport din decembrie al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania este la risc de poliomielita, in parte din cauza ratei de vaccinare insuficiente. Boala care, deşi rareori fatala, provoaca paralizie, este incurabila, dar poate fi prevenita cu ajutorul vaccinarii şi a fost eradicata cu succes in zone vaste la nivel mondial in ultimele decenii.

Articolul precedentJur. Alina Neagu, comunicarea dintre jurnalist si medic
Articolul următorIasi: Prelevare de organe la Spitalul de Neurochirurgie; donatorul este un copil in moarte cerebrala