Piperul negru este unul dintre cele mai vechi condimente, folosit atat in scop gastronomic cat si terapeutic. Potrivit specialistilor, piperul negru are numeroase beneficii asupra organismului, imbunatateste digestia, este un bun antidepresiv, previne aparitia cariilor si ajuta la eliminarea tusei expectorante.

Pentru ca are un puternic efect antioxidant si antibacterian, piperul negru mentine sanatatea tractului digestiv si imbunatateste digestia. Mai exact, piperul negru stimuleaza papilele gustative, care stimuleaza stomacul sa secrete mai mult acid clorhidric, cu rol important in digestia proteinelor si a altor componente alimentare din stomac. Specialistii sustin ca atunci cand organismul nu secreta suficient acid clorhidric, alimentele raman mai mult timp in bolul alimentar, ceea ce provoaca aparitia arsurilor si indigestiilor. Totodata, piperul negru, condiment folosit de greci de 2500 de ani, protejeaza sistemul digestiv de bacteriile intestinale nocive, care provoaca gaze, scaune diareice sau constipatie.

Pe de alta parte, piperul negru este un bun ajutor in asimilarea substantelor nutritive, precum seleniu, vitamina B, curcumina si beta-caroten in toate tesuturilor organismului, ceea ce imbunatateste considerabil starea generala de sanatate. Mai mult decat atat, consumul de piper negru este recomandat persoanelor care au frecvent episoade depresive, pentru ca stimuleaza sistemul nervos si imbunatateste capacitatea cognitiva.

De asemenea, cercetarile au demonstrat ca piperul negru actioneaza asupra durerilor puternice de dinti, dar previne si aparitia cariilor si a bolilor gingivale. Totodata, piperul negru combate tusea li reduce simptomele racelii si ale sinuzitei. Nu in ultimul rand, piperul negru ajuta in procesul de slabit pentru ca stimuleaza metabolismul si arderea grasimilor.