Educatia nutritionala in randul populatiei nu mai trebuie intarziata. Iar asta cu atat mai mult cu cat obiceiurile alimentare ale romanilor sunt din ce in ce mai nesanatoase. in acest context, specialistii sunt de parere ca o educatie sanitara ar trebui sa inceapa chiar de pe bancile scolii.

„O educatie nutritionala trebuie sa se faca incepand din scoli, si nu numai. Ea trebuie continuata in universitati, pentru a avea o populatie care constientizeaza importanta alimentatiei sanatoase si normale. De multe ori, utilizarea incorecta a alimentelor poate sa duca la anumite afectiuni, cum ar fi hipertensiune arteriala, diabet sau altele. Ulterior, toate acestea presupun utilizarea unor costuri suplimentare pentru sanatate. insa, intotdeauna trebuie sa speram ca exista loc si pentru mai bine, mai ales ca acum universitatile traditionale de medicina din tara, cea din Bucuresti, cea din Iasi, cea din Cluj, au aceasta specializare de nutritie si dietetica. Astfel, absolventii acestor scoli si inclusiv studentii din facultate se pot implica in asemenea activitati educative”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Marius Bojita, presedintele Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.

Şi cum astfel de programe de educatie ar trebui sa demareze inca din clasele primare, specialistii sustin ca alaturi de profesionistii din sistem ar trebui sa fie si Ministerul Educatiei. „Nu sunt programe nationale, de aceea Ministerul Educatiei ar trebui sa impuna acest lucru. Exista in prezent idei ale cadrelor didactice, ale societatii civile, ale mass-media, care categoric sunt eficiente, dar nu sunt complete. Şi asta deoarece realizeaza o educatie partiala. De aceea trebuie corelata activitatea Ministerului Educatiei cu cea a Ministerului Sanatatii. Cadrele medicale trebuie sa se implice activ in viata societatii scolare, de aceea primul pas este medicul scolar”, potrivit prof. univ. dr. Amorin Popa, presedintele Comisiei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Ministerul Sanatatii.

Colaborarea dintre Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii este sustinuta si de conf. univ.dr. Gabriela Roman, presedintele Societatii pentru Studiul Obezitatii, care a mentionat ca un program nutritional ca sa fie eficient trebuie a€œin primul rand sa fie bazat pe cunostintele existente in acest moment, pe dorinta populatiei. Trebuie sa surprinda momentul in care populatia este pregatita sa accepte aceste recomandari, deci este nevoie de o pregatire initiala si, ulterior, sa reuseasca sa trimita mesajele care sa fie receptionate corect, care sa determine populatia sa treaca la actiune, la o selectie cat mai buna a alimentelor”.