Petru Craciun: Statul roman trebuie sa aloce 94,3 milioane RON pentru actualizarea listei de medicamente compensate

0
3

Statutul roman trebuie sa aloce 94,3 milioane RON pentru actualizarea listei de medicamente compensate, prin introducerea pe lista a celor 140 de molecule care sunt asteptare inca din 2007, potrivit unui comunicat de presa remis SanatateaTV.ro. Acest lucru inseamna ca pentru bugetul sanatatii cresterea costurilor ar fi de 1,5%.

,,in prezent, in Romania, sunt compensate medicamente in valoare de 6,415 milioane RON, ceea ce reprezinta 60% din totalul medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. Pentru actualizarea listei cu numarul integral de molecule care se afla acum in asteptare, statul roman ar trebui sa aloce in plus suma de 94,3 milioane RON in primul an”, a declarat Petru Craciun, Director General Cegedim Romania.

,,Vorbim de o crestere a bugetului actual alocat medicamentelor compensate doar cu 1,5% – suma comparabila cu fondurile alocate proiectului pentru constructia salilor de sport in scoli si in licee in anul 2010. intr-adevar, acela a fost un proiect care a adus multe beneficii copiilor, dar consideram ca acum este momentul sa se faca investitii si la capitolul sanatate. Sunt milioane de pacienti in Romania, care ar beneficia de o recuperare mai rapida, de un tratament mai eficient, cu mai putine efecte adverse, daca lista de medicamente compensate ar fi actualizata cu tratamentele noi care sunt in asteptare de mai bine de cinci ani”, a adaugat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Majoritatea moleculelor aflate pe lista de asteptare sunt destinate tratamentului impotriva cancerului, diabetului, afectiuni cardiologice, antibiotice si antivirale. De asemenea, este vorba de medicamente necesare pacientilor cu HIV/SIDA, cu afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

Articolul precedent5371 de candidati inscrisi la concursul de Rezidentiat
Articolul următorInstitutul Clinic Fundeni – Unitate de referinta in sistemul medical romanesc!