in Romania, aproximativ 9.000 de persoane sufera de lupus eritematos sistemic (LES). Mai mult decat atat, 93% dintre pacientii cu lupus sunt femei cu varsta medie de 43 de ani, se arata intr-un comunicat de presa remis SanatateaTV.ro.

Lupusul eritematos sistemic are un impact devastator asupra vietii sociale si profesionale, astfel cinci din zece bolnavi dupa stabilirea diagnosticului de lupus nu-si mai pot continua activitatea profesionala. in acelasi timp, in ciuda ratei de supravietuire, 15-20% dintre pacientii cu LES decedeaza in interval de 15 ani dupa diagnosticare.

„Lumea stiintifica si medicala face eforturi sustinute pentru intelegerea Lupusului Eritematos Sistemic si descifrarea acestei patologii complicate ce afecteaza calitatea vietii unor pacienti tineri, in plina activitate profesionala, avand consecinte socio-economice deosebit de importante. in acest moment asistam la schimbari esentiale in managementul Lupusului Eritematos Sistemic, axate pe introducerea unor noi medicamente obtinute prin biotehnologie, ce si-au confirmat eficienta in studii clinice randomizate si au obtinut aprobarea forurilor competente”, declara prof. univ. dr. Ruxandra Ionescu, presedinte Societatea Romana de Reumatologie.
Cauzele care determina aparitia lupusului nu sunt cunoscute cu exactitate, insa numarul mare de cazuri la femei decat la barbati indica faptul ca boala este determinata de anumiti hormoni, pe langa o predispozitie genetica. in plus, exista o serie de factori de mediu care stimuleaza declansarea bolii, precum stresul, expunerea la lumina ultravioleta si fumatul.
„Este posibil ca in urmatorii ani sa aflam ca lupusul nu este o boala, ci mai multe. Aceasta afectiune este o provocare prin multitudinea de manifestari. Este o boala cu o mie de fete si niciun pacient nu seamana cu celalalt. Este greu de diagnosticat si greu de abordat medical, datorita acestei variabilitati, poti sa ai pacienti severi si pacienti cu manifestari minime si discrete. Terapia utilizata este evident foarte importanta, dar, din motivele expuse, este individualizata si particularizata fiecarui pacient si tipului de boala, de aceea relatia dintre medic si pacient, monitorizarea constanta, controalele regulate si educarea pacientului cu LES joaca deopotriva roluri esentiale in abordarea medicala”, declara prof. univ. dr. Simona Rednic, sef Departament de Reumatologie din cadrul UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.