Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino” va fi reaorganizat in urma aprobarii de catre Guvernul Romaniei a memorandumului inaintat de Ministerul Sanatatii, se arata intr-un comunicat de presa remis SanatateaTV.ro

a€œDocumentul reprezinta un prim pas pentru reformarea institutiei si baza de dicutie pentru definirea planului de restructurare care se va regasi in actele normative ce vor fi elaborate ulterior. Vor putea exista negocieri si discutii asupra modului de implementare a prevederilor aprobate. Discutiile se vor desfasura tinand cont de cateva principii ca de exemplu, pastrarea intacta a imobilelor si faptul ca institutia nu se va privatiza” , a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii

Conform Memorandumului aprobat, activitatea Institutului Cantacuzino va fi impartita in doua componente, cea de cercetare si laboratoare de referinta si cea de productie.

Astfel, in ceea ce priveste prima componenta, pentru structurile de cercetare-dezvoltare, institutia isi va desfasura activitatea prin autofinantare, pe baza legii cercetarii si va putea incheia contracte de cercetare atat cu unitatea de productie a€œCantacuzino” SA, cat si cu alte entitati interesate in dezvoltarea produselor imunobiologice si cercetare medicala. Laboratoarele de referinta vor fi finantate din venituri proprii prin contracte de prestari servicii incheiate cu Institutul National de Sanatate Publica si unitatile din reteaua nationala de boli infectioase.

in ceea ce priveste cea de-a doua componenta este prevazut a fi infiintata, in parteneriat cu SC Antibiotice SA Iasi (actionariat majoritar de stat), societatea comerciala SC a€œCantacuzino” SA, care va avea ca obiect de activitate producerea vaccinurilor si a altor produse biologice.