Peste un milion de bolnavi de cardiopatie ischemica, in Romania

0
183

in Romania exista peste un milion de bolnavi care sufera de cardiopatie ischemica, iar in fiecare an sunt diagnosticati alti 33.000. Datele au fost furnizate in urma unui studiului „Beautiful”, lansat la Congresul de Cardiologie care a avut loc la Sinaia, in perioada 20-24 septembrie.

in faza incipienta, cardiopatia ischemica este asimptomatica, durerile de inima fiind simtite ulterior, in general in urma efortului fizic. in foarte multe cazuri, boala ischemica duce direct la infarctul miocardic, situatie in care muschiul inimii este complet distrus.

Studiul Beautiful a demonstrat ca persoanele care sufera de afectiunea coronariana ischemica si au o frecventa cardiaca mai mare de 70 de batai pe minut, prezinta un risc cu 46 la suta mai mare de producere a unui infarct miocardic. Astfel, cei care se confrunta cu problema imbolnavirii de cardiopatie ischemica trebuie sa isi masoare periodic pulsul pentru a se asigura ca nu depaseste 70 de batai (ale inimii) pe minut. Atunci cand acest lucru se intampla, este necesar tratamentul medicamentos care sa regleze pulsatiile inimii.

in cadrul aceluiasi studiu, cercetatorii au descoperit o molecula inteligenta, ivabradina, capabila sa diminueze frecventa cardiaca si, implicit, riscul de infarct miocardic. Aceeasi molecula are capacitatea de a reduce necesitatea de revascularizare coronariana medicamentoasa la bolnavii care au mai mult de 70 de batai ale inimii pe minut.

Articolul precedentControale in scoli privind alimentatia sanatoasa a copiilor
Articolul următorO fata de 15 ani a murit, dupa ce i-a fost refuzata internarea