Mii de romance devin, anual, mame inaintea varstei de 19 ani

0
176

in fiecare an, aproximativ 29.000 de romance devin mame inainte sa implineasca varsta de 19 ani, potrivit unui raport al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS).

Datele statistice releva ca anual, se inregistreaza in jur de 500 de nasteri in maternitatile din tara doar in randul fetelor cu varste sub 15 ani. in anul 2005, Romania se situa pe locul II in Europa, dupa criteriul mamelor mai tinere de 19 ani, pe primul loc aflandu-se Marea Britanie, cu un numar de 50.000 de nasteri. Tot in anul 2005, statisticile aratau ca in intervalul de varsta 15-19 ani au fost inregistrate 18.000 de avorturi, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 10% din totalul interuperilor de sarcina efectuate in acel an.

Peste 15% dintre tinerii intre 15-24 de ani nu au folosit metode de contraceptie la primul contact sexual, potrivit rezultatelor studiului condus de SECS.

Un raport al Sanatatii Reproducerii arata ca 42% dintre cuplurile din Romania nu folosesc in mod curent nici o metoda de protejare impotriva sarcinilor. Doar 12% utilizeaza prezervativul si 14% dintre femei folosesc pilulele contraceptive. Principalele motive prin care romancele justifica folosirea metodelor traditionale sunt: acestea sunt cele preferate de parteneri (52%), lipsa informatiilor (39%), costul acestor metode (38%) si convingerile religioase (13%). in schimb, studiile arata ca in Anglia rata femeilor care folosesc metode contraceptive este de aproximativ 81%, in Cehia de peste 62% si in Ungaria peste 60%.

Vineri, 26 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei, SECS va organiza in Bucuresti si alte cinci orase din tara activitati de informare referitoare la contraceptie, pentru adolescenti, sub mesajul „Traieste-ti viata inainte sa ti-o complici”.

Articolul precedentControale in scoli privind alimentatia sanatoasa a copiilor
Articolul următorO fata de 15 ani a murit, dupa ce i-a fost refuzata internarea