Igiena corporala excesiva creste riscul imbolnavirii de diabet

0
187

Potrivit cercetarilor, copiii care sunt feriti de bacterii si virusi prezinta un risc crescut de imbolnavire de diabet. Cu alte cuvinte, neexpunerea la bacterii si virusi reprezinta cauza cresteriii semnificative a numarului de diabetici tip unu, in ultimii ani.

Studiile arata ca, persoanele extrem de atente la igiena lor personala sunt mai predispuse la alergii, astm sau alte anomalii ale sistemului imunitar. Pe de alta parte, o expunere limitata la bacterii si virusi ar putea ajuta la prevenirea imbolnavirii de diabet de tip unu (o afectiune ce apare cu precadere in timpul copilariei, cand sistemul imunitar ataca celulele care produc insulina).

in cadrul studiilor s-au folosit soareci modificati genetic, carora le lipsea tocmai acea parte a sistemului imunitar, care reactioneaza la bacterii. La finalul experimentelor s-a constatat ca 80% dintre cobaii care au trait intr-un mediu total lipsit de virusi si bacterii au fost diagnosticati cu o forma foarte severa de diabet. in schimb, atunci cand li s-a administrat un amestec de bacterii (ce se gaseste de obicei in intestin), incidenta cazurilor de diabet a scazut semnificativ.

Cercetatorii sustin de asemenea, ca anumite bacterii care traiesc in mod normal in intestin au rolul de a bloca dezvoltarea diabetului inca din fazele incipiente.

Urmatorul obiectiv al oamenilor de stiinta este acela de a afla care dintre aceste bacterii produc acest efect si stopeaza dezvoltarea diabetului de tip unu.

Articolul precedentControale in scoli privind alimentatia sanatoasa a copiilor
Articolul următorO fata de 15 ani a murit, dupa ce i-a fost refuzata internarea