Peste 70% dintre cupluri nu mai vor copii

0
281

Majoritatea tarilor civilizate se confrunta cu o scadere accelerata a natalitatii si a fertilitatii, iar Romania imita si in acest domeniu tarile dezvoltate. Un studiu realizat recent de Fondul ONU pentru Populatie arata ca foarte putine cupluri isi doresc mai mult de unul sau doi copii. Mai ingrijorator este faptul ca peste 70% dintre cupluri au declarat ca nu isi mai doresc deloc copii.

Aspectele financiare – situatia financiara, munca platita femeilor – sunt determinante in decizia de a (mai) avea un copil, ele fiind cele care vor avea cel mai mult de suferit la venirea pe lume a unui copil.
Finalizarea primului Studiu „Generatii si Gen” a pus in discutie masura in care politicile guvernamentale raspund nevoilor actuale ale cuplurilor de a avea numarul de copii dorit.

De la 2,2 copii la o femeie in 1989, valoare care asigura inlocuirea generatiilor, rata totala a fertilitatii (numarul de copii nascuti de o femeie in perioada ei fertila) a coborat la doar 1,3 copii la o femeie in 1995 si s-a mentinut constanta pana in prezent. Altfel spus, modelul de fertilitate din ultimii 10 ani arata o scadere de aproape un copil la o femeie, fata de ultimele decenii ale perioadei comuniste.

Emanciparea femeii si participarea crescanda a acesteia la activitati economice in afara gospodariei, intensificarea fenomenului de migratie, reducerea influentei normelor culturale, cresterea mobilitatii sociale, sporirea cheltuielilor pentru cresterea si educarea copiilor, incertitudinea si stresul sunt tot atatia factori care au dus la scaderea natalitatii. Perceperea diferita a existentei, care ajunge sa fie caracterizata de individualism si consumism, influenteaza de asemenea numarul de copii adusi pe lume, releva studiul citat.

Specialistii au analizat datele obtinute pentru a identifica tendinte sociale si a le folosi la elaborarea de strategii si masuri care sa pregateasca Romania pentru tendinta clara de scadere si imbatranire a populatiei.

Cele mai importante masuri care ar putea veni in ajutorul cuplurilor de a avea copiii pe care si-i doresc vizeaza: gradinitele cu orar prelungit, care ar permite femeilor sa lucreze; infiintarea gradinitelor si a creselor de catre angajator pentru a oferi parintilor optiunea sa fie aproape de copii; un program de lucru flexibil pentru cresterea timpului pe care tinerii parinti il aloca familiei si casei. Alte masuri care ar putea duce la cresterea natalitatii sunt conditiile mai bune de viata, in special facilitarea accesului tinerilor la locuinte; programe de dezvoltare rurala; cresterea accesului si calitatii serviciilor de sanatate a reproducerii, inclusiv de planificare familiala.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPrimul centru de procesare si depozitare de celule stem
Articolul următorTeoria lui Darwin, o polemica ce dureaza de un secol si jumatate