O noua metoda de tratament a insuficientei cardiace

0
263

O noua metoda de interventie a avut loc, vineri 4 iulie, la Spitalul de Urgenta „Floreasca”, in cazul unui pacient cu insuficienta cardiaca, metoda constand in introducerea unor catetere in inima, pentru a permite functionarea muschiului cardiac cat mai aproape de normal.

Dr. Radu Vatasescu, medicul care a realizat interventia, a declarat ca aceasta metoda este indicata pacientilor cu insuficienta cardiaca, dar ea se adauga terapiei medicale pe care pacientul o continua. Potrivit medicului, barbatul caruia i s-a aplicat acest tip de terapie avea o speranta de viata relativ redusa si atunci i s-a pus un aparat cu suport de defibrilare. Cu acest aparat, pacientul mai poate trai probabil 7 ani, in timp ce numai cu tratament medicamentos ar fi trait 1- 2 ani. Şansa sa ar fi fost un transplant cardiac.

Pentru un procent de 20 – 30% dintre pacientii carora li se implanteaza un astfel de aparat, se normalizeaza activitatea inimii, a explicat dr. Vatasescu. El a adaugat ca numarul pacientilor care ar avea nevoie de astfel de terapii este de zece ori mai mare, dar pentru ca aceste dispozitive sunt foarte scumpe, nu toti ajung la cele care se ofera gratuit si nici nu isi permit sa le cumpere. Pretul unui astfel de dispozitiv ajunge la 10.000 de euro, dar in alte tari sunt suportate de la asigurarile de sanatate, a spus dr. Vatasescu.

Specialistul a mentionat ca in Romania se utilizeaza mai frecvent stenturile simple, care sunt mai ieftine – 3.000 de euro – si mult mai putin stenturi si defibrilatoare, care sunt foarte importante pentru viata pacientilor.

La Spitalul de Urgenta ”Floreasca” au fost implantate 8 astfel de defibrilatoare biventriculare, in timp ce in alte tari procentul celor carora li se implanteaza acest tip de dispozitive ajunge la 80% – 90%, a declarat dr. Vatasescu.

El a spus ca scopul simpozionului organizat vineri, la Spitalul de Urgenta, a fost acela de a sensibiliza opinia publica, dar si comunitatea medicala, in legatura cu utilizarea intr-o masura mai mare a acestei metode care poate salva vieti.
Prof. dr. Mioara Dorobantu a precizat ca toate interventiile realizate la spital au fost gratuite, fiind incluse intr-un grant. Ea a adaugat ca aceasta metoda se utilizeaza in Romania de 3-4 ani , prima data fiind aplicata la Timisoara, apoi si in celelalte mari centre de cardiologie din tara. Acesta este al 34-lea pacient caruia i se aplica noua tehnica, a spus prof. dr. Dorobantu.

Potrivit specialistului, aceasta tehnica, a inregistrat perfectionari, fata de acum trei ani, in ceea ce priveste implantarea dispozitivelor, astfel incat procedeul sa fie cat mai fiziologic. Ea a adaugat ca anual, cateva sute de pacienti ar putea avea indicatii pentru astfel de dispozitive.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPrimul centru de procesare si depozitare de celule stem
Articolul următorTeoria lui Darwin, o polemica ce dureaza de un secol si jumatate