OMS: Interzicerea fumatului in locurile publice reprezinta o metoda efectiva de prevenire a efectelor nocive ale acestuia

0
213

Masurile privind interzicerea fumatului in locurile publice constituie mijloace efective de prevenire a afectiunilor cardiace pentru ca ii determina pe fumatori sa se lase si ii protejeaza pe copii sa nu devina fumatori pasivi, conform unui comunicat dat publicitatii luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza Reuters receptionata de Agerpres.

De asemenea, in acest comunicat intocmit de cercetatori de la Agentia internationala pentru cercetari oncologice (International Agency for Cancer Research – organism din cadrul OMS), toate statele sunt chemate sa i-a masuri care sa interzica fumatul in locurile publice si la locul de munca.

„Implementarea unor astfel de masuri poate avea un efect larg asupra populatiei, ducand la extinderea numarului zonelor si locurilor in care nu se fumeaza”, se precizeaza in acest comunicat. „Nu numai ca aceste masuri si-au atins scopul de a-i proteja pe nefumatori de pericolul fumatului pasiv, dar modifica intr-o maniera pozitiva si comportamentul fumatorilor, fapt ce are multiple efecte benefice pentru sanatatea acestora”, se mai precizeaza in acest comunicat.

Astfel, conform unor studii, interzicerea fumatului la locul de munca a dus la o scadere cu 10% – 20% a numarului persoanelor internate cu probleme cardiace la un an dupa introducerea acestei norme.

Conform OMS, fumatul ucide aproximativ 4 milioane de persoane in fiecare an, fiind responsabil totodata de un sfert din cazurile de deces din randul cardiacilor.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPrimul centru de procesare si depozitare de celule stem
Articolul următorTeoria lui Darwin, o polemica ce dureaza de un secol si jumatate