Recomandari ale Ministerului Sanatatii impotriva efectelor caniculei

0
245

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) atrage atentia populatiei asupra masurilor pe care trebuie sa le respecte in vederea evitarii efectelor caniculei, in conditiile in care in zilele urmatoare temperaturile vor creste in toata tara.

Potrivit MSP, populatia trebuie sa evite expunerea la soare, mai ales intre orele 10,00 si 18,00, iar cei care au aer conditionat sa regleze temperatura cu cinci grade mai mica decat cea ambientala. in conditiile in care nu au aer conditionat la locul de munca, oamenii trebuie sa petreaca doua-trei ore in spatiile de „racorire”.

Este recomandat, de asemenea, sa se foloseasca palarii, sa se faca doua-trei dusuri caldute pe zi, sa se consume cel putin 1,5-2 litri de lichide sau un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute. Totodata, populatia este sfatuita sa nu consume alcool si sa evite consumul de cofeina, sa manance fructe si iaurt. Copiilor trebuie sa li se dea sa bea lichide chiar daca nu solicita.

Ministerul Sanatatii Publice recomanda, pentru limitarea cresterii temperaturilor, ca jaluzelele sau draperiile sa fie trase in timpul zilei, iar geamurile, inchise pana seara, cand pot fi deschise si lasate asa inclusiv noaptea. Totodata, pentru a limita caldura, MSP sfatuieste sa se stinga lumina si sa se inchida aparatele electrocasnice de care nu este nevoie.

Varstnicii si cei care au afectiuni cronice trebuie sa se hidrateze cu apa plata si sa manance legume si fructe proaspete. De asemenea, trebuie sa evite consumul alimentelor usor perisabile si nu trebuie sa circule in perioadele cand temperaturile sunt foarte mari.
Persoanele care sufera de anumite afectiuni sunt sfatuite sa-si continue tratamentul si sa faca trei-patru dusuri pe zi.
in cazul celor care depun efort, se recomanda dozarea acestuia, iar daca temperaturile sunt mari, sunt sfatuiti sa-si opreasca activitatea si sa bea apa, ceaiuri, sucuri naturale. Angajatorilor li se recomanda reducerea activitatii fizice, montarea de ventilatoare, alternarea perioadelor de lucru ale angajatilor cu perioadele de pauza si asigurarea, pentru fiecare angajat, a 2-4 litri de apa minerala.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPrimul centru de procesare si depozitare de celule stem
Articolul următorTeoria lui Darwin, o polemica ce dureaza de un secol si jumatate