Peste 70 de medici au participat la Cursul COMBAT, editia Braila

0
19

Peste 70 de medici au dezbatut cele mai noi informatii din domeniul hipertensiunii arteriale in cadrul Cursului National de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualitati in Diagnostic si Tratament C.O.M.B.A.T. 2, organizat de Societatea Romana de Hipertensiune, pe 12 aprilie 2014, la Hotel Belvedere din Braila.

Dezbaterile stiintifice, sustinute de medici experti in tensiunea arteriala crescuta, au oferit participantilor un plus de informatii privitoare la monitorizarea si evaluarea corecta a pacientului hipertensiv, spre imbunatatirea procesului de diagnosticare si tratament al complicatiilor hipertensiunii arteriale. Cursul a cuprins prezentari si analize de cazuri clinice ilustrative, favorizand astfel schimbul de idei intre medicii implicati in managementul hipertensiunii arteriale.

a€œComunicarea eficienta intre medicii implicati in managementului hipertensiunii arteriale este la fel de vitala ca si calitatea actului medical. Cu totii avem ce invata unii de la ceilalti si exact acesta este si scopul principal al Cursului COMBAT. Schimbul de idei si informarea continua reprezinta cheia succesului terapeutic in orice tip de afectiune si vreau sa multumesc tuturor participantilor pentru implicarea activa de care au dat dovada in timpul prelegerilor”, a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

Ad in title

Cursul C.O.M.B.A.T. 2, editia Braila, a debutat culucrareaa€œActualitati in diagnosticul HTA”,sustinuta de prof. dr. Maria Dorobantu. Prima sesiune stiintifica a continuat cu prelegereaa€œComplicatii cardiace ale HTA”,moderata de sef lucr. dr. Roxana Darabont, urmata de prezentarea dr. Bogdan Minescu a unui caz clinic si de o masa rotunda in care au fost dezbature complicatiile cardiace ale hipertensiunii arteriale.

Sesiunea a€œTulburarile metabolice in hipertensiunea arteriala” a fost deschisa de dr. Alina Gutu, care a prezentat un caz clinic. Subiectul a fost apoi dezbatut impreuna cu prof. dr. Gabriela Radulian si dr. Bogdan Minescu in cadrul unei mesei rotunde privind abordarea pacientului hipertensiv cu tulburari metabolice.

A treia sesiune de comunicari a€œMicroalbuminuria si hipertensiunea arteriala” a fost deschisa de o demonstratie practica a mecanismelor de aparitie si a tehnicii determinarii microalbuminuriei, sustinuta de dr. Cristina Nica, urmata de lucrarea dr. Constantin Verzan despresemnificatia prognostica a microalbuminuriei.

a€œHipertensiunea arteriala la varstnic”a fost subiectul unei noi sesiuni stiintifice, care a demarat cu prezentarea unui caz clinic, expus de dr. Anda Bujor. A urmat apoi o masa rotunda privind mecanismele hipertensiunii arteriale la varstnic si abordarea varstnicului cu comorbiditati, la care au participat prof. dr. Gabriela Radulian, conf. dr. Cristina Tiu, dr. Constantin Verzan si dr. Anda Bujor.

in cadrul mesei rotunde privind urgentele hypertensive, prof. dr. Maria Dorobantu, sef lucr. dr. Roxana Darabont si dr. Oana Tautu au discutat despre controlul tensiunii arteriale in disectia acuta de aorta si despre edemul pulmonar acut hipertensiv, pornind de la studiul de caz prezentat de dr. Oana Tautu.

Cursul C.O.M.B.A.T. 2, editia Braila, s-a incheiat cu sesiunea „Tratamentul hipertensiunii arteriale”. Aceasta a fost deschisa de lucrarea „Redefinirea tintelor terapeutice la hipertensivii diabetici”, sustinuta de prof. dr. Gabriela Radulian, urmata de prezentarea dr. Constantin Verzan -„Redefinirea tintelor terapeutice la hipertensivii cu boala cronica de rinichi”. De asemenea, prof. dr. Maria Dorobantu a vorbit despre „Hipertensiunea arteriala rezistenta la tratament”, iar sef lucr. dr. Roxana Darabont a discutat despre combinatiile terapeutice fixe sau flexibile in tratamentul hipertensiunii arteriale.

in paralel cu lucrarile cursului C.O.M.B.A.T. 2 dedicat medicilor, a avut loc si cursul interactiv pentru asistentii medicali, COMBAT ASIST, in care medicii si asistentii medicali implicati in managementul hipertensiunii arteriale au discutat deschis cu pacienti hipertensivi despre boala de care sufera.

Urmatoarele editii ale cursului C.O.M.B.A.T. 2 din acest an vor avea loc la Iasi (6 iunie) si Sibiu (27 iunie).

Organizator stiintific: Societatea Romana de Hipertensiune

Management eveniment: Sanatatea Press Group

Articolul precedentBugetul pentru hemofilie si talasemie creste cu 40%
Articolul următorMS: Pacientele cu cancer mamar vor avea acces la tratamente de ultima generatie si operatii de reconstructie mamara