Consumul redus de sare a scazut cu 40% decesele cardiovasculare in Anglia

0
21

Reducerea cu 15% a consumului de sare din ultimul deceniu in Anglia a avut probabil un rol major in scaderea cu 40% a numarului de decese prin boala cardiaca si accident vascular cerebral in aceeasi perioada, potrivit unui studiu publicat astazi online in revista stiintifica BMJ Open.

Autorii au analizat datele a peste 31.500 de persoane cuprinse intr-un studiu national de sanatate din anii 2003 (cand au fost introduse primele masuri de reducere a consumului de sare in Marea Britanie), 2006, 2008 si 2011. Consumul mediu de sare al populatiei a fost calculat din urina colectata pe o perioada de 24 de ore de la 3.000 de persoane care au facut parte dintr-un studiu national de dieta si nutritie intre 2003 si 2011.

in aceasta perioada, datele nationale indica o scadere cu 42% a deceselor prin AVC si cu 40% a celor prin boala coronariana in Anglia. De asemenea, a scazut si prevalenta unor factori de risc ai bolilor cardiovasculare, printre care valorile medii ale colesterolului, tensiunii arteriale (3/1,4 mm Hg) si fumatului, insa indicele de masa coporala a crescut. Consumul de frcute si legume a inregistrat de asemenea o usoara crestere.

Ad in title

Cu exceptia cresterii in greutate, toate aceste evolutii, alaturi de imbunatatirea tratamentului bolii cardiovasculare si a factorilor sai de risc, ar putea explica scaderea dramatica a deceselor prin AVC si boala cardiaca, explica autorii.

insa consumul de sare a scazut in medie in aceeasi perioada cu 1,4 g, adica 15%. Iar printre persoanele care nu luau medicamente antihipertensive, tensiunea arteriala medie a scazut cu 2,7/1,1 mm Hg, chiar si dupa ce au fost luati in considerare ceilalti factori.

Autorii atrag atentia ca pentru aceasta cercetare au folosit mai multe seturi de date implicand pesoane diferite, insemnand ca nu au putut urmari modificarile la nivel individual si ca nu au putut introduce in ecuatie nivelul activitatii fizice. Cu toate acestea, ei concluzioneaza ca reducerea consumului de sare a avut probabil o contributie importanta in reducerea tensiunii arteriale a englezilor intre 2003 si 2011 si deci asupra reducerii deceselor prin AVC si boala cardiaca ischemica.

Cu toate acestea, ei atrag atentia ca 70% din populatie continua sa consume mai mult decat cantitatea recomandata de 6g/zi, 80% din consum provenind din mancarurile procesate.

Articolul precedentBugetul pentru hemofilie si talasemie creste cu 40%
Articolul următorMS: Pacientele cu cancer mamar vor avea acces la tratamente de ultima generatie si operatii de reconstructie mamara