Ingrijirea pacientilor hipertensivi, dezbatuta la Cursul COMBAT Asist de la Braila

0
21

Aproximativ 40 de asistenti medicali au participat sambata, 12 aprillie 2014 la Cursul National de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualitati in Diagnostic si Tratament – C.O.M.B.A.T. Asist., organizat de Societatea Romana de Hipertensiune la Hotel Belvedere din Braila.

Scopul principal al cursului C.O.M.B.A.T. Asist, editia Braila, a fost de aatrage atentia asupraimportantei colaborarii eficiente dintre medic, asistent medical si pacient pentru imbunatatirea ingrijirii pacientilor cu tensiune arteriala crescuta si, implicit, cresterea calitatii vietii persoanelor hipertensive. Dezbaterile si prezentarile au fost sustinute de As. Elena Paun, As. Rotaru Simona, Dr. Ileana Branza, Dr. Valeria Herdea.

a€œHipertensiunea arteriala este una dintre cele mai comune afectiuni intalnite in practica medicului de familie, iar succesul terapeutic depinde in mare masura de relatia de cooperare dintre pacient si cadrele medicale. Fiind o boala complexa, tratamentul implica o abordare multilaterala ce consta, pe langa medicatie, si in urmarea unei diete personalizate, combinata cu miscare moderata. Astfel, pacientul hipertensiv trebuie pregatit si invatat sa-si tina sub control valorile tensionale, iar aceasta este o parte importanta a cursului COMBAT ASIST”, a declarat dr. Valeria Herdea, medic primar in medicina de familie.

Ad in title

Cursul C.O.M.B.A.T. Asist. de la Braila a fost structurat sub forma a trei ateliere practice, in care s-au abordat teme extrem de importante in optimizarea ingrijirii pacientilor hipertensivi, de la impactul hipertensiunii arteriale asupra societatii si familiei, pana la sfaturi practice privind noile tehnici de masurare a tensiunii. De asemenea, au fost punctuate si aspecte esentiale in identificarea particularitatilor familiei cu risc hipertensiv si a factorilor de risc implicati in patologia familiei cu istoric de hipertensiune arteriala, precum si identificarea particularitatilor acestei afectiuni la copil si adolescent, gravida si lehuza.

Specialistii prezenti la Braila au discutat si despre importanta implementarii conceptului MATA (masurarea tensiunii arteriale in ambulatoriu), deoarece acesta reprezinta o masura eficienta in realizarea preventiei pe termen lung, precum si in reducerea complicatiilor hipertensiunii arteriale.

O sesiune emotionanta si extrem de educativa a cursului C.O.M.B.A.T. Asist. de la Braila a reprezentat intalnirea cu pacientii, in cadrul careia acestia au vorbit despre cum este sa traiesti cu hipertensiune arteriala si despre schimarile pe care au trebuit sa le faca in stilul lor de viata din momentul in care au primit diagnosticul de tensiune arteriala crescuta.

Urmatoarele editii ale cursului C.O.M.B.A.T. Asist din acest an se vor desfasura la Iasi (6 iunie 2014) si la Sibiu (27 iunie 2014).

Organizator stiintific: Societatea Romana de Hipertensiune

Management eveniment: Sanatatea Press Group

Articolul precedentBugetul pentru hemofilie si talasemie creste cu 40%
Articolul următorMS: Pacientele cu cancer mamar vor avea acces la tratamente de ultima generatie si operatii de reconstructie mamara