Peste 7.000 de tineri au promovat concursul de rezidentiat; ei se vor putea instruisi in spitalele privatesi judetene

0
313

Peste 7.000 de tineri au promovat examenul de intrare in rezidentiat, care a fost organizat weekendul trecut in 6 mari centre universitare din tara, conform calculelor bazate pe cifrele furnizate de Ministerul Sanatatii.

Astfel, desi initial au fost scoase la concurs putin peste 4.700 de locuri, numarul total de rezidenti care vor incepe pregatirea va fi mult mai mare, pe fiecare specializare.

„in total, avem 937 in plus pe medicina generala. (…) Pe farmacie avem un plus de 460. (…) De asemeni, in medicina dentara sunt aproximativ o mie de tineri in plus care au reusit la concursul de rezidentiat. Paradoxal, pot sa va spun ca subiectele au fost grele pe aceste doua specialitati, deci avem o generatie de tineri foarte destepti pe care trebuie sa ni-i pastram”, a declarat ministrul Victor Costache in cadrul unei conferinte de presa.

Oficialul a declarat ca, din 2020, rezidentii vor putea alege sa faca instruirea si in spitalele private, militare si judetene. Potrivit secretarului de stat Horatiu Moldovan, spitalele private unde vor putea fi instruiti rezidenti, incepand cu anul viitor, sunt spitalele mari. El a oferit ca exemple spitalele Monza, Ponderas – Regina Maria, Medlife, Sanador. ”Sunt spitale de anvergura foarte mare, care au baza tehnologica ridicata, ce practica toate interventiile chirugicale, pana la cele mai complexe, comparabile cu cele mai mari spitale de stat, si care chiar au anumite facilitati suplimentare. De exemplu spitalul Ponderas are posibilitati de instructie in laborator, pe chirurgie experimentala, unic in Romania si desfasoare programe de instructie pentru medici din strainatate pe laparoscopie avansata si chirurgie robotica”, a spus Horatiu Moldovan.

Decizia de a permite instruirea rezidentilor si in aceste unitati medicale a fost luata din cauza aglomerarii in relatia dintre medicii formatori si cei care invata.

„Am inteles ca sunt coordonatori de rezidentiat care au cate 140 sau 150 de rezidenti sau poate si mai mult. Bineinteles ca nu poti sa instruiesti cate 140 de rezidenti, nu este normal. Din punctul meu de vedere, mai mult de 3-4, maxim 5 rezidenti, un medic nu poate sa indrume, pentru ca ei trebuie sa preia din experienta medicului respectiv. Nu poti sa indrumi 140 de rezidenti. Bineinteles ca acestia vor pleca si ca nu se simt implicati in procesul acesta al sanatatii”, a declarat conf. dr. Florentina Ionita-Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgenţa Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Articolul precedentJudetul Teleorman: Numarul pneumoniilor, in crestere, in ultima saptamana
Articolul următorEtichetele ce indica exercitiile fizice necesare arderii caloriilor dintr-un aliment, o strategie contra obezitatii – studiu