OUG: Pregatirea in Rezidentiat, liberalizata

0
57

Ministerul Sanatatii a anuntat ca, din 2019, medicii rezidenti se vor putea pregati si in spitalele private, daca acestea indeplinesc criteriile si conditiile de pregatire aprobate prin ordin al ministrului . Astfel, potrivit unei Ordonante de urgenta, pregatirea in rezidenţiat se va defasura in mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultaţi de medicina, medicina dentara şi farmacie acreditate, prin departamentele de invaţamant postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv in cabinete medicale individuale de medicina de familie, precum şi in unitaţi sanitare si unitati medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitara proprie, sau in unitaţi sanitare aflate in administrarea unitaţilor publice locale.

 Actul normativ mai stabileste reglementari privind coordonatorii de program in rezidentiat, responsabilii de formare, drepturile si obligatiile ce revin unitatilor sanitare, dar si rezidentilor.

„Pot spune ca, impreuna cu echipa mea, am indeplinit primul obiectiv stabilit si anuntat, conform programului de guvernare. Am reusit ca, intr-un timp record, sa organizam in bune conditii concursul de intrare in Rezidentiat si sa salvam o generatie de specialisti in conditiile in care inregistram o lipsa a resursei umane in sistemul sanitar. Prin reglementarile de astazi eliminam inechitatile existente elaborand cadrul legal care da posibilitatea formarii unui numar mai mare de specialişti atat in sistemul public, cat si in unitati sanitare private si institutii de invatamant superior particulare acreditate care indeplinesc toate conditiile de pregatire. Astfel, toti cei care au obtinut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra in pregatire. Avem inregistrat un record privind numarul de rezidenţi pe care-l vom pregati, estimam 7159 rezidenti, in Romania, şi speram ca efectele sa se vada in caţiva ani. Sunt primele masuri concrete pe care le luam pentru a stopa criza resursei umane calificata din domeniul medical. Am reusit acest lucru in conditiile in care anul acesta s-a inregistrat un record de participare la Rezidentiat. Asta inseamna ca ne pasa de urmatoarele generatii care ne vor inlocui”, a spus Victor Costache, ministrul Sanatatii.  

Astfel, fata de cele 3.960 locuri alocate domeniului medicina generala au fost identificate solutii pentru ca peste 900 tineri care  au obtinut punctaj minim de promovare  si care nu puteau fi incadrati in sistemul actual de formare aferent medicilor rezidenti  sa intre, suplimenmtar, in pregatire. in prezent se lucreaza si pentru integrarea celor din domeniul medicina dentara şi farmaciei. 

Pentru a nu exista disfunctionalitati in comunicare, intre cei promovaţi la Rezidenţiat şi Centrul de Resurse Umane din Sanatatea Publica (CRUSP), unitatea aflata in subordinea MS şi care se ocupa de repartizarea pe specialitaţi a noilor medici rezidenţi, se va forma un grup suport. Acesta va fi alcatuit din  reprezentanti ai MS si reprezentanţii celor admişi, astfel incat, parţile sa lucreze impreuna si transparent in vederea integrarii tuturor celor care au obtinut peste 60% din punctajul pe tara, pe domeniu. Rolul grupului va fi acela de indrumare, tocmai ca noii medici rezidenţi sa aiba toate informaţiile necesare unor opţiuni clare, mai ales ca suplimentarea locurilor de intrare in rezidenţiat, prin creşterea numarului de unitaţi medicale in care se poate efectua pregatirea de specialitate, ar putea creea confuzii. Suplimentar, MS pune la dispoziţie o adresa de e-mail, special  creata pentru cei care doresc consultanţa cu privire la alegerea localui  unde işi vor definitiva pregatirea de specialitate, precum şi un numar special de telefon. La CRUSP va exista pana in luna februarie, anul viitor, un birou dedicat acestor informari şi consultari.

Articolul precedentJudetul Teleorman: Numarul pneumoniilor, in crestere, in ultima saptamana
Articolul următorEtichetele ce indica exercitiile fizice necesare arderii caloriilor dintr-un aliment, o strategie contra obezitatii – studiu