Peste 50% dintre persoanele care au participat la testarile gratuite pentru depistarea riscului de osteoporoza, desfasurate in perioada 24 septembrie – 22 octombrie 2012, au fost identificate cu modificari ale mineralizarii osoase, ceea ce reprezinta un risc important pentru osteoporoza, se arata intr-un comunicat de presa remis catre redactia SanatateaTv.ro.

„Osteoporoza, afectiune scheletala sistemica in care pierderea de masa osoasa si deteriorarea microarhitecturii osului predispun la aparitia fracturilor, afecteaza atat populatia feminina in perioada menopauzei cat si populatia varstnica de peste 70 ani, soldandu-se cu cresterea morbiditatii si mortalitatii. Impactul important socio-economic impune astfel identificarea precoce a pacientilor la risc prin colaborarea medicului de familie cu cel specialist: endocrinolog, reumatolog, ortoped. Design-ul terapiilor antiosteoporotice actuale, aplicate individualizat, le face extrem de eficace in preventia fracturilor, atunci cand sunt aplicate la timp si corect, imbunatatind semnificativ calitatea vietii individului afectat”, a declarat dr. Anca Popescu, medic primar endocrinolog in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Testarile s-au desfasurat pe un numar de 2.837 persoane, in Capitala si alte 21 orase din tara, precum: Alexandria, Arad, Bacau, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Giurgiu, Iasi, Medias, Mures, Oradea, Piatra Neamt, Pitesti, Sibiu, Slobozia, Targoviste si Timisoara.

Cele mai multe persoane identificate cu un risc crescut de osteoporoza au fost in Bucuresti (400), Capitala fiind urmata de Slobozia (114 persoane), Iasi (110 persoane) si Bacau (101 persoane).

Osteoporoza, o boala a oaselor, fara simptome, care apare in special la femeile aflate la postmenopauza, este definita in principal printr-o densitate minerala redusa la nivel osos, care duce, in timp, la o porozitate crescuta a oaselor si, implicit, la risc crescut de fractura. Cea mai grava complicatie asociata acestei boli este fractura de sold, cu un impact puternic asupra calitatii vietii acestora.

Numarul estimat de fracturi de sold in 2009, in Romania, era de 18.400. Majoritatea pacientilor cu osteoporoza nu beneficiaza de o abordare terapeutica adecvata.

Osteoporoza determina, in intreaga lume, peste 8,9 milioane de fracturi in fiecare an, ceea ce inseamna o fractura osteoporotica la fiecare 3 secunde. De asemenea, osteoporoza afecteaza 200 de milioane de femei din intreaga lume. La nivel mondial, una din trei femei si unul din cinci barbati de peste 50 de ani sufera de o afectiune osteoporotica.