Automedicatia corecta. Cand putem administra medicamente celor mici fara sfatul medicului

0
6

Parintii se pot confrunta cu foarte multe probleme legate de sanatatea copilului lor si este important ca ei sa stie sa faca deosebirea intre situatiile de urgenta, cand este cazul sa intervina imediat si sa administreze o prima doza de medicamente pana la consultul medical sau internarea de urgenta, si cele in care pot, si este indicat, sa astepte sfatul medicului, se arata intr-un comunicat de presa remis catre redactia SanatateaTV.ro.

,,Conform studiului pe fenomenul automedicatiei efectuat la inceputului anului 2012, unul dintre motivele pentru care parintii iau decizii singuri atunci cand vine vorba de medicatia celor mici este ca nu au timp sa mearga la medic la primul semn de boala. Cu toate acestea, recomandarea noastra este ca ei sa dezvolte o relatie stransa cu medicul pediatru bazata pe comunicare continua si impreuna cu acesta sa stabileasca situatiile de urgenta in care ei pot administra singuri medicamente. Desigur, este important ca apoi sa se prezinte cu cel mic la un consult”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit specialistilor, printre numeroasele situatii in care simptomele alerteaza familia, exista unele in care este necesara o interventie medicamentoasa prompta: febra, convulsiile si socul anafilactic.

Ad in title

„Febra este unul dintre simptomele pe care parintii trebuie sa stie cum sa le trateze mai ales in situatiile in care cresterea este brutala. Aceasta se defineste prin cresterea temperaturii peste 38 grade, crestere care trebuie masurata corect, cu un termometru axilar sau rectal. Febra este un indiciu pentru reactia de aparare in infectii si devine periculoasa daca depaseste valori mari sau creeaza disconfort copilului, stare care se poate manifesta prin somnolenta, slabiciune, incordare, modificarea culorii pielii. Este una dintre cele mai intalnite cazuri in care este necesara automedicatia, evitandu-se astfel posibile complicatii (convulsii febrile). Recomandarea este ca antitermicul administrat si dozajul sa fie anterior agreate cu medicul pediatru pentru ca medicamentele nu sunt bomboane si trebuie avute in vedere anumite aspecte. Administrarea antitermicului va fi urmata de programarea unei vizite la medic fiindca este necesara cunoasterea si tratarea cauzei febrei”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru in cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria Iasi.

Daca parintii stiu ca cei mici au o alergie, atunci ei trebuie sa fie pregatiti intotdeauna cu un medicament antihistaminic in caz de urgenta. Mai mult, pentru ca cel mic sa primeasca ajutor eficient in cazul unui incident la scoala sau pe strada el poate purta o bratara de avertizare.

„in cazul socului anafilactic timpul de interventie este foarte redus. in doar cateva secunde se pot instala simptome de alarma ca sufocarea, eruptii urticariene, umflaturi gigante sau chiar un edem fara urticarie care creste si poate provoca moartea prin sufocare. Parintii trebuie sa stie cum sa procedeze si sa reactioneze imediat. Procedurile ce trebuie urmate trebuie stabilite impreuna cu medicul pediatru si dupa fiecare episod alergic, cel mic trebuie sa mearga la medic pentru un consult detaliat”, a mai adaugat dr. Evelina Moraru.

Mai multe informatii despre acest subiect puteti gasi pe www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentPharma Forum Craiova, 25 octombrie 2012
Articolul următorGuvernul Romaniei a alocat Ministerului Sanatatii suma de 150 milioane de lei, in urma rectificarii bugetare