Peste 50 de națiuni marchează anual, în data de 5 mai, Ziua Internațională a Moașelor

0
215

Peste 50 de națiuni marchează în fiecare an, în data de 5 mai, Ziua Internațională a Moașelor. Inițiativa aparține Confederaţiei Internaţionale a Moaşelor (CIM), la sfârşitul anilor 1980, această zi fiind marcată pentru prima dată în 1991.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi CIM colaborează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi CIM de reducere a mortalităţii materne şi a nou-născuţilor.

De Ziua Internațională a Moașelor, OMS/Europa reiterează că investițiile planificate în forța de muncă a moașelor sunt esențiale pentru a asigura o sănătate mai bună pentru toți.

Investițiile în acest domeniu al moașelor ar putea evita două treimi din decesele materne și nou-născuților până în 2035. De asemenea, ar putea ajuta la consolidarea sistemelor de asistență medicală primară, potrivit OMS.

Moașele oferă îngrijire în timpul sarcinii și nașterii, facilitând experiențe pozitive de naștere.

Consolidarea educației și formării moașelor este, de asemenea, un element cheie pentru abordarea mortalității materne și infantile și pentru facilitarea experiențelor pozitive în primii 5 ani de viață. Moașele licențiate, integrate în echipe interdisciplinare, pot furniza aproximativ 90% dintre intervențiile esențiale de sănătate sexuală, reproductivă, maternă, a nou-născuților și adolescenților pe parcursul vieții, mai spune OMS.

 

Articolul precedent5 Mai, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor
Articolul următorHepatita infantilă severă de origine necunoscută, depistată pentru prima dată și în Argentina