Hepatita infantilă severă de origine necunoscută, depistată pentru prima dată și în Argentina

0
469

Primul caz de hepatită infantilă severă de origine necunoscută a fost detectat miercuri și în Argentina, la un copil de opt ani care a fost internat la Spitalul de Copii din oraşul Rosario, din provincia Santa Fe (centrul ţării).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii este vorba despre primul caz confirmat, iar Argentina se alătură unei liste de cel puţin 20 de ţări care au identificat astfel de cazuri, relatează EFE, informează Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) informase marţi că au fost raportate aproximativ 228 de cazuri de hepatită infantilă severă de origine necunoscută în mai puţin de o lună şi că alte 50 de cazuri sunt cercetate.

Majoritatea au fost înregistrate în regiunea europeană, dar au fost detectate cazuri şi în cele două Americi, în regiunea Pacificului Occidental şi în Asia de Sud-Est.

Primul caz de hepatită infantilă severă a fost consemnat în data de 5 aprilie în Marea Britanie la copii cu vârsta sub 10 ani şi fără alte afecţiuni. De atunci cazuri similare au fost localizate în Spania, Belgia, Danemarca, Italia, SUA şi Indonezia, printre altele.

Potrivit OMS, vârsta pacienţilor variază de la bebeluşi de o lună şi până la adolescenţi de 16 ani, iar majoritatea nu prezintă simptome de febră şi nici virusul asociat diferitelor tipuri de hepatită cunoscute (A, B, C, D şi E).

Până în prezent, patru minori au murit din cauza acestei tulpini necunoscute, care produce dureri abdominale, diaree, vărsături. A zecea parte dintre cei afectaţi au avut nevoie de un transplant de ficat.

OMS a recomandat statelor membre să identifice, să investigheze şi să notifice orice caz potenţial pentru a strânge informaţii şi a putea fi identificată sursa acestei boli.

OMS este de părere că acest tip de hepatită ar putea fi provocat de un adenovirus, de tip 41, detectat în zeci de astfel de cazuri – un virus asociat răcelii comune şi virusurilor stomacale, potrivit sursei citate.

Articolul precedentPeste 50 de națiuni marchează anual, în data de 5 mai, Ziua Internațională a Moașelor
Articolul următorChirurgia epilepsiei. Când trebuie realizată și care este scopul acesteia