5 Mai, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

0
254

Lumea întreagă marchează în data de 5 mai, în fiecare an, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor. În 2022, sloganul acestei zile este ”Uniți pentru siguranță: Curățați-vă mâinile”.

Tema din acest an pentru Ziua Mondială a Igienei Mâinilor este axată pe recunoașterea faptului că putem contribui la climatul sau cultura de siguranță și calitate a unei unități sanitare prin curățarea mâinilor și putem încuraja populația să își păstreze mâinile curate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății care a inițiat această zi.

Igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acțiuni pentru a reduce răspândirea agenților patogeni și a preveni infecțiile, inclusiv infecția cu SARS-CoV-2. De asemenea, reprezintă un aspect esențial în desfășurarea actului medical.

Potrivit unui material informativ al The New England Journal of Medicine, infecțiile asociate îngrijirilor medicale sunt cel mai frecvent efect advers ce afectează pacienții spitalizați, iar igiena mâinilor este cea mai importantă măsură preventivă împotriva acestor infecții.

Aproximativ 5% până la 10% dintre pacienții internați în unități sanitare din țări dezvoltate dobândesc astfel de infecții. Povara bolii este și mai mare în statele în curs de dezvoltare.

Astfel, o igienă corectă a mâinilor este esențială pentru prevenirea acestor infecții, dar mai puțin de 40% dintre lucrătorii din domeniul sănătății respectă cu strictețe aceste reguli.

Igiena corectă a mâinilor în serviciile medicale contribuie la:

  1. Prevenirea infecțiilor nosocomiale ale pacienților
  2. Prevenirea transmiterii încrucișate a microorganismelor între pacienți
  3. Prevenirea contaminării mediului spitalicesc cu potențiali patogeni
  4. Protejează personalul medical de boli profesionale infecțioase, cum ar fi infecția cu virusul imunodeficienței umane și virusul hepatitei C

În ceea ce privește populația generală, 2,3 miliarde de oameni la nivel global încă nu au acasă o sursă permanentă și constantă de apă și nici săpun, potrivit UNICEF.

 

Articolul precedentMO: Hotărârea pentru aprobarea proiectului CNAS privind realizarea unui sistem integrat de management în sistemul de asigurări sociale de sănătate
Articolul următorPeste 50 de națiuni marchează anual, în data de 5 mai, Ziua Internațională a Moașelor