Peste 300 de participanti la Conferinta Nationala Interdisciplinara Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D)

0
56

Conferinta a€œStres, Anxietate, Depresie (S.A.D.): 3 provocari care necesita o abordare interdisciplinara” a reunit pe parcursul celor 2 zile de lucrari (8-9 mai) peste 300 de participanti (total 225 medici: 115 psihiatrie, 73 medicina de familie, 10 recuperare medicala, 27 alte specialitati; 50 psihologi/psihoterapeuti; 22 asistenti), confirmand nevoia de informare a comunitatii medicale asupra unor subiecte complexe, abordate interdisciplinar.

Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare medicala Houston NPA si a inregistrat un succes printre lectori, parteneri si participanti, interdisciplinaritatea fiind una dintre caracteristicile cele mai apreciate. in acest moment, colaborarea interdisciplinara in management-ul pacientilor cu tulburari psihice reprezinta un deziderat in domeniul sanatatii mintale contemporane.

Pe agenda evenimentului s-au regasit 20 de teme de actualitate care au fost sustinute de lectori din mai multe specialitati medicale (psihiatrie, medicina de familie, neuropsihiatrie, sanatate publica, medicina interna, geriatrie) si conexe (psihologie, psihoterapie, sociologie).

a€œTrebuie sa felicit compania Houston pentru ca ceea ce se intampla azi este un regal medical. Unul dintre putinele evenimente interdisciplinare pe teme date care se intampla in Romania. Medicina evolueaza in sensul necesitatii de interdisciplinaritate, iar modul de abordare al unei teme si perspectiva mai multor specialisti devin foarte importante pentru evolutia noastra profesionala si pentru intelegerea faptului ca pacientul nu apartine unei singure specialitati.”, a declarat Prof. Dr. Luiza Spiru, lector, medic primar medicina interna si geriatrie-gerontologie.

Prof. Dr. Mirela Manea, lector, medic primar in psihiatrie: a€œEsential este sa incercam sa-i facem pe colegii din alte specialitati sa constientizeze patologia psihiatrica in general, depresia si anxietatea in special. De multe ori depresia este asociata cu alte tipuri de patologii si, in cazul in care ea nu este tratata corect si depistata cat mai din timp, riscurile de evolutie nefavorabila pentru pacient sunt mari, indiferent de patologiile asociate. Cea mai frecventa problema in tratarea pacientului cu tulburari de sanatate mintala este aderenta la tratament a pacientului, care este dispus pe o perioada scurta sa urmeze tratamentul, dar nu mentine medicatia atat cat e necesar. Pacientii, medicii din celelalte specialitati trebuie sa stie ca depresia este o afectiune cronica, cu evolutie nefavorabila si pentru care trebuie urmat un tratament indelungat. Imi place ca acest eveniment este interdisciplinar, ca au venit colegi din alte specialitati pentru a cunoaste mai bine simptomatologia psihiatrica si traseul pacientului cu boala mintala in sistem.”

Tot in cadrul acestui eveniment, Şef lucr. Dr. Lavinia Duica, lector, medic primar psihiatrie a adaugat ca : a€œ Mi-am dorit sa aduc in atentia medicilor de familie si medicilor de alte specialitati faptul ca stresul pe care il intalnim cu totii in viata noastra are la baza mecanisme neurologice, iar psihofarmacologia si psihologia pot avea un rol important in tratarea stresului. Fara o colaborare interdisciplinara nu se poate realiza nimic, iar aceasta colaborare trebuie precedata si de o identificare a obiectivelor pe care le-am avea noi psihiatrii, psihologii, medicii de familie si din alte specialitati si apoi sa ne intalnim. Pentru organizare un singur cuvant-excelenta!”

Una dintre surprizele organizatorilor s-a numarat si prezenta unui facilitator grafic, care a tradus prin desene logice mesajele principale ale prezentarilor. Astfel, invitatii au luat parte la o experienta care a fost dezvoltata pornind de la premisele ca aproximativ 70 % din oameni isi folosesc memoria vizuala si ca 75% din capacitatea fiecarui om de procesare senzoriala este dedicata exclusiv elementelor vizuale. Daca o imagine face cat 1000 de cuvinte, la conferinta S.A.D. participantii si lectorii au putut vedea cum 1000 de cuvinte pot face o imagine!

Mai multe detalii despre eveniment pe: www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentStudii: Statul pe scaun la birou pentru o lunga perioada de timp scurteaza viata
Articolul următorStudiu: Cata pasta de dinti si cate periute folosesc romanii? La Caravana Rabla pentru Periuta ta se pot afla detaliile