Peste 18% dintre medicii din spitalele din Romaniasi 21,7% dintre cei din asistenta primara prescriu zilnic antibiotice desi ar fi preferat sa nu o faca – studiu

0
26

Peste 18% dintre medicii din spitalele din Romania si 21,7% dintre cei din asistenta primara prescriu zilnic antibiotice desi ar fi preferat sa nu o faca, iar 30,2% dintre profesionistii din spitale si 38,3% dintre cei din asistenta primara o faca saptamanal. Este concluzia unui studiu la nivel european, publicat in contextul Zilei Europene a Informarii despre Antibiotice.

 

Frecventa prescrierii de antibiotice in Romania

 

Peste 8% dintre profesionistii din asistenta medicala primara din Romania, adica aproape dublu fata de media Uniunii Europene, au prescris cel putin o data pe zi, in ultima saptamana, antibiotice pentru ca dura mai putin decat sa explice motivele pentru care nu sunt indicate.

in cazul celor din spitale, proportia a fost de 4%, de asemenea peste media UE (3,3%).

Mai mult, 10% dintre profesionistii din asistenta medicala primara intrebati au raspuns ca au prescris antibiotice in aceste conditii cel putin o data pe saptamana (7,1% media UE), iar 13,3% ca o fac rareori.

in privinta personalului din spitale, 7,1% prescriu antibiotice pentru dureaza mai putin decat sa explice motivele pentru care nu sunt indicate cel putin o data pe saptamana, iar 8,3% rareori.

Peste 6% (6,3%) dintre medicii din spitalele din Romania si 11,7% dintre cei din asistenta medicala primara au prescris antibiotice pentru ca nu erau siguri in privinta diagnosticului. Media europeana a fost de 6,2% in randul medicilor din spital si 6% in randul celor din asistenta medicala primara.

3,2% dintre medicii din spitalele din Romania au prescris antibiotic zilnic, si alti 3,2% saptamanal (3,3%, respectiv 2,7% media UE) pentru a pastra o relatie cu pacientul. Acelasi lucru a fost valabil pentru 11,7%, respectiv 3,3% dintre profesionistii de la nivelul asistentei medicale primare (4%, respectiv 6,5% media UE).

Sondajul a fost facut pe 376 de angajati din sistemul medical din Romania si pe 11.929 la nivel european (din 30 de tari din UE si Spatiul Economic European), online, in perioada 28 ianuarie – 4 martie 2019.

intelegerea barierelor din calea folosirii prudente a antibioticelor este vitala pentru dezvolta si pune in practica solutii pentru a creste gradul de informare si cunostintele si pentru ca, in cele din urma, a aduce o schimbare privind utilizarea de antibiotice.

Autorii studiului spera ca acesta sa fie folosit pentru a sustine dezvoltarea de strategii si politici, precum si pentru dezvoltarea de campanii de educatie si comunicare pentru profesionistii din domeniul sanatatii.

 

Articolul precedentEpidemia de febra tifoida din Pakistan, contracarata cu un nou tip de vaccin
Articolul următorVirusul gripal poate fi combatut prin dieta bogata in grasimi – studiu