Ingrijirea personala, educatiasi automedicatia rationala, marcate in Saptamana Ingrijirii Personale

0
43

in perioada 18-24 noiembrie, este marcata Saptamana ingrijirii  Personale. Anul acesta, Asociatia Romana a Producatorilor de Medicamente fara Prescriptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale (RASCI) s-a alaturat initiativei sustinute de Self Care inca din anul 2010, pentru a contribui la cresterea gradului de constientizare asupra importantei si a beneficiilor ingrijirii personale eficiente, atat in randul cetatenilor, cat si la nivelul profesionistilor din domeniul sanatatii si al sistemului de sanatate.

Scopul actiunii este de a promova imbunatatirea educatiei pentru sanatate si responsabilizarea cetatenilor referitor la autogestionarea starii de sanatate. 

ingrijirea personala implica recunoasterea simptomelor unei afectiuni, precum si abilitatea de a recunoaste daca este necesara implicarea unui profesionist in domeniul sanatatii. De asemenea,  ingrijirea personala include si automedicatia rationala, respectiv utilizarea responsabila a medicamentelor, fie ca se elibereaza cu prescriptie medicala sau fara, a suplimentelor alimentare si a dispozitivelor medicale.

„Sanatatea este cel mai pretios lucru pe care il avem si ne dorim cu totii sa ramanem sanatosi. De aceea credem ca ingrijirea personala, care include si automedicatia responsabila, este si ar trebui sa fie intotdeauna prima alegere si primul pas in domeniul asistentei medicale. Prin intermediul acesteia, putem sa avem grija de sanatatea noastra in mod eficient si convenabil, in colaborare cu profesionistii din domeniul sanatatii, dupa cum este necesar,” declara Diana Mereu, director executiv RASCI.

in acest sens, asociatia desfasoara campania „Despre sanatate, cu responsabilitate”, un demers educational asumat pe termen lung, care isi propune sa contribuie la informarea si educarea consumatorilor si pacientilor romani cu privire la utilizarea corecta a medicamentelor fara prescriptie medicala, suplimentelor alimentare si dispozitivelor medicale pentru ingrijire personala, pentru ca acestia sa poata lua decizii informate privind modul in care isi gestioneaza propria sanatate.

Articolul precedentEpidemia de febra tifoida din Pakistan, contracarata cu un nou tip de vaccin
Articolul următorVirusul gripal poate fi combatut prin dieta bogata in grasimi – studiu