Aproximativ o treime dintre romanii care au tratat, in ultimul an, raceala manifestata cu durere in gat cu antibiotice nu au avut recomandare din partea medicului

0
38

Aproximativ o treime dintre romanii care au tratat, in ultimul an, raceala manifestata cu durere in gat cu antibiotice au facut acest lucru fara niciun fel de recomandare de la medic, arata un studiu al Societaţii Romane de Rinologie şi Societaţii Naţionale de Medicina Familiei, realizat in luna octombrie a acestui an.

Mai mult, o treime dintre cei care au consumat antibiotic fara prescripţie de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea antibioticelor, apeland la sfaturile celor apropiaţi sau citind pe Internet.

in total, peste 4,5 milioane de romani au tratat in ultimul an cel puţin o data raceala manifestata cu durere in gat cu antibiotice.

Studiul „Cum se trateaza romanii de raceala şi gripa” a fost efectuat la cererea Societaţii Romane de Rinologie, in perioada 10 – 17 octombrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.566 de persoane.

”O mare parte dintre romani apreciaza remediile tradiţionale pentru raceala cu durere in gat şi opteaza pentru ele ca adjuvant. Totuşi, convingerea eronata ca antibioticul este panaceu universal şi dorinţa de a avea o vindecare rapida ii fac pe mulţi concetaţeni sa apeleze direct la tratamentul antibiotic, fara un examen medical prealabil la medicul de familie, care sa stabileasca tratamentul adecvat afecţiunii de care sufera”, explica medicul Dina Mergeani, din partea Societaţii Naţionale de Medicina Familiei.

„Dezvoltarea alarmanta a rezistenţei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecţii grave care sa nu mai poata fi tratate. Greşelile aparţin pacientului care face automedicaţie cu antibiotic la primul semn de raceala, medicilor care prescriu cu uşurinţa antiinfecţioase pentru simple viroze sau dureri in gat şi uneori uşurinţei cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roşul in gat, secreţiile nazale şi nasul infundat nu au nevoie de tratament antibiotic”, susţine prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, din partea Societaţii Romane de Rinologie, citat intr-un comunicat de presa.

Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare din ce in ce mai mare pentru sanatatea publica, mai bine de 700.000 de oameni pierzand anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Conform Centrului European de Control al Bolilor, Romania se afla pe locul trei intre statele membre ale Uniunii Europene, in ceea ce priveşte impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

 

Articolul precedentEpidemia de febra tifoida din Pakistan, contracarata cu un nou tip de vaccin
Articolul următorVirusul gripal poate fi combatut prin dieta bogata in grasimi – studiu